De Rijn van A tot Z: Voorkeur voor korte reizen

Volgens de bevrachters is er weinig werk en zijn er genoeg schepen. ‘We zijn het jaar slecht begonnen en het is nog steeds slecht’, zegt een bevrachter. ‘We dachten aanvankelijk dat de stremming op de Rijn wat zou opleveren, omdat er toch veel schepen uitvallen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn er veel die willen varen waar ze nog een klein beetje naartoe kunnen varen. Korte reisjes hebben de voorkeur en dat komt de prijs voor die reizen niet ten goede.’ Van Rotterdam naar Oss werd 3 euro per ton betaald. Er wordt intussen wel stremmingsgeld betaald voor wie een reis naar de Boven-Rijn aanneemt.

Het water zakte en kwam op de Rijn dinsdag overal beneden Marke II. De Donau is nog wel voor een deel voor de scheepvaart gestremd vanwege het hoge water. De pegel van Pfelling stond dinsdag op 6,70 meter. Konstanz gaf 3,30 meter aan en Maxau 6 meter. De pegel van Kaub stond op 6 meter en komt donderdag uit op een stand van 4,80-5 meter. Koblenz daalde naar 6 meter en Keulen naar 7,70 meter. De pegel van Ruhrort gaf dinsdag 9,20 meter aan.
De kolenprijzen naar de Moezel liepen een beetje op. Zeg maar van ongeveer 5,75 naar 6,75 euro per ton. Naar de Ruhr werd rond de 2,50 eruo per ton betaald en naar Mannheim ne Bazel rond de 9 euor.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer