Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Nederland beducht voor duurder vervoer

DEN HAAG

Voordat Europa besluit de transportsector te belasten met de externe kosten van vervoer moet duidelijk zijn wat de effecten hiervan zijn op de welvaart, de concurrentiepositie en het milieu. Dat gaat minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat naar voren brengen tijdens de informele Transportraad van begin september.

Met de doorberekening van de externe kosten wil de Europese Commissie de lasten van de luchtverontreiniging, lawaai en verkeersopstoppingen verdisconteren in de prijs van vervoer. Op deze manier dragen de gebruikers van infrastructuur de kosten die zij veroorzaken. Verwacht wordt dat ze hierdoor worden aangezet hun gedrag te wijzigen om die kosten zoveel mogelijk te verminderen. Volgens de Commissie is dat overigens nog niet voldoende en is ook aanvullend beleid nodig. Hierbij valt te denken aan technologische innovatie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook