Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Rechtbank wijst ‘plukeis’ 6,8 miljoen euro tegen Gyron Crew af

ROTTERDAM

Rechtbank Rotterdam heeft de ‘vordering tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel’ van in totaal 6,8 miljoen euro, die het Openbaar Ministerie (OM) had ingesteld tegen de verdachten in de strafzaak rond uitzendbureau Gyron Crew, afgewezen. De schatting van de officier van justitie is voor de rechtbank geen wettig bewijsmiddel.

Beide directeuren van Gyron Crew en een administratief medewerkster werden 10 januari 2017 veroordeeld voor mensensmokkel, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Tegen die uitspraak loopt een hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag.

Het OM liet de op 14 maart 2016 ingediende vordering van 6,8 miljoen euro op 18 oktober in Rotterdam voorkomen. De verdachten voerden geen verweer tegen de ontneming en bleven weg van de zitting; zij richten zich volledig op de behandeling van het hoger beroep dat volgend jaar mei zal dienen in Den Haag. 

Sterke aanwijzingen
In de uitspraak van de ontnemingszaak verwijst de rechtbank uitgebreid naar het veroordelend vonnis in de hoofdzaak. Dat vonnis spreekt van ‘sterke aanwijzingen dat [door uitzendorganisatie Gyron Crew] daadwerkelijk aanzienlijke besparingen zijn bereikt op loonkosten’. In dat vonnis is vastgesteld dat Filipijnse matrozen in Nederland in de binnenvaart te werk zijn gesteld tegen een lager loon dan het in Nederland geldende minimumloon. Om die matrozen te laten werken op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft het uitzendbureau valsheid in geschrifte moeten plegen en zich volgens de rechtbank daarmee schuldig gemaakt aan mensensmokkel. 

De rechtbank overwoog dat Gyron Crew ‘omzet heeft gegenereerd en daarmee voordeel heeft verkregen door middel van of uit de baten van in het veroordelend vonnis bestrafte feiten’. Maar het OM kwam in de ontnemingszaak niet met de benodigde wettige bewijsmiddelen. ‘De slotsom is dat de rechtbank niet kan vaststellen welk voordeel in dit geval daadwerkelijk door de veroordeelde rechtspersoon is behaald’, schrijft de rechtbank. Om die reden wordt geen maatregel opgelegd aan de verdachten. (DvdM)


Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook