Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

‘Veerdienst 3 blijft voor Dordrecht behouden' (video)

DORDRECHT [update]

‘Zolang Vereniging De Binnenvaart daar de ruimte voor krijgt van de gemeente, zorgen wij dat de Veerdienst 3 absoluut in Dordrecht blijft, waar zij thuis hoort en ook gebouwd is.' Die garantie gaf Jos Hubens woensdag 4 juli bij de officiële overdracht van het 120 jaar oude, maar goed onderhouden vaartuig.

1 / 4
Wethouder Piet Sleeking strijkt aan bakboord de vlag van Dordrecht, terwijl Lianne van Laak aan de andere kant van de stuurhut de vlag van Vereniging De Binnenvaart hijst. (Foto Dirk van der Meulen)

Wethouder Piet Sleeking strijkt aan bakboord de vlag van Dordrecht, terwijl Lianne van Laak aan de andere kant van de stuurhut de vlag van Vereniging De Binnenvaart hijst. (Foto Dirk van der Meulen)

  • Volgende vlootuitbreiding naar Dordrecht onderweg: Franse motor Marot

Door Dirk van der Meulen
Wethouder Piet Sleeking droeg namens de gemeente Dordrecht de Veerdienst 3 over aan Stichting De Binnenvaart, die de groeiende historische vloot van de gelijknamige vereniging beheert. Aan boord werden vlaggen gewisseld en namens de stichting betaalde Jos Hubens de koopsom: één euro.

De Veerdienst 3 werd in 1898 gebouwd bij scheepswerf Gips aan de Riedijkshaven, aan de overkant van het Wantij, al jaren de door de gemeente gedoogde locatie van museumschip René Siegfried. ‘Als straks de Clausbrug over de monding van het Wantij gereed is, zijn deze twee gebieden nog meer met elkaar verbonden. Op overdrachtelijke wijze vervult de Veerdienst 3 deze rol al', zei Hubens.

Waardering
Hij sprak grote waardering uit voor de Stichting Veerdienst 3 die het historisch vaartuig 40 jaar heeft geëxploiteerd. ‘Groot respect, niet alleen voor het bestuur van deze stichting, maar zeker ook voor de vele vrijwilligers die dit 40 jaar lang met liefde voor het schip hebben gedaan.' Die waardering was er ook namens de gemeente van wethouder Sleeking voor hij aan bakboord de Dordtse vlag streek. Aan stuurboord werd daarna de vlag van Vereniging De Binnenvaart gehesen door Hubens' echtgenote Lianne van Laak, uit waardering voor de kleine 30 jaar waarin zij hem bij verenigingszaken ‘regelmatig gevraagd, maar zeker ook ongevraagd, corrigeert en motiveert'.

De Veerdienst 3 is één van de historische binnenvaartschepen die binnen de Stichting Leefwerf De Biesbosch een plaats krijgt bij de voormalige scheepswerf De Biesbosch. Daar staat verduurzaming voorop, vertelde Jos Hubens de gasten bij de officiële overdracht. De Veerdienst 3 vaart straks niet meer op conventionele dieselolie, maar op schone GTL brandstof. Dat is wel duurder, maar Vidol Marine en bunkerstation Delta staan klaar voor gedeeltelijke sponsoring. Vereniging De Binnenvaart heeft de René Siegfried afgelopen jaar al uitgerust met 26 zonnepanelen, waardoor het museumschip nu alle elektrische stroom van de zon krijgt.

Franse motor
Het centrale schip van het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch wordt een zogenaamde ‘Franse motor', die eveneens door Stichting De Binnenvaart is aangekocht. Na de Tweede Wereldoorlog zijn 95 van deze schepen gebouwd in Amerika en Canada en in onderdelen naar Europa vervoerd. In Dordrecht op scheepswerf De Biesbosch werden er 35 geassembleerd. 

Jaren geleden kreeg het binnenvaartmuseum al eens het oorspronkelijk naambord van zo'n Franse motor geschonken en - Hubens: ‘Toeval of niet...' - precies dat schip, het huidige 965 ton metende motorschip Jan van Voorst met nog de originele 490 pk Enterprise in de machinekamer, wordt eind juli in Dordrecht terugverwacht. Als verrassing tussendoor liet Hubens op het achterdek van de René Siegfried het naambord onthullen. Het schip krijgt haar oorspronkelijke naam ‘Marot' terug.

Vrijdag 6 juli, na een laatste inspectie op de helling bij scheepswerf Geertman in Zwartsluis en het definitief sluiten van de koop, hing het naambord al voorop de stuurhut van de nieuwe aanwinst. Vereniging De Binnenvaart gaat aan boord van het schip de geschiedenis van de Franse motor museaal verbeelden. 

Varend erfgoed
De historische vloot rondom de René Siegfried wordt zo steeds completer. De Veerdienst 3, die bij de Federatie Varend Erfgoed Nederland is voorgedragen voor opname in het register, is in goede handen bij inmiddels al 20 vrijwilligers. Hubens deed een onverholen oproep aan iedereen die iets te vieren heeft om het schip te boeken voor een sfeervolle tocht in de omgeving Dordrecht, ‘met als toegift een gratis bezoek aan het Binnenvaartmuseum'.

Aan wethouder Sleeking deed Hubens het verzoek te zorgen voor een duidelijke bewegwijzering naar het bijzondere stukje Dordrecht in wording. En ook een al langer bestaande wens bleef niet onbesproken: als in oktober 2019 het gemeentelijk monument De Biesboschhal vrij komt, wil Vereniging De Binnenvaart graag haar binnenvaart documentatiecentrum daarin vestigen. ‘De documentatie die de afgelopen 28 jaar is verzameld, moet nu toegankelijk gemaakt worden voor een ieder', stelde Hubens.

Groter project
Het zijn details waar wethouder Sleeking zich bij de overdracht van de Veerdienst 3 niet over uitliet. ‘Het schip zou een mooi begin kunnen zijn van een nog groter project dat de steun heeft van de gemeenteraad en het college van B&W. We hopen nu nog op een bijdrage van de provincie Zuid-Holland', zei hij.

De gemeente verleende eerder al 150.000 euro subsidie aan Leefwerf De Biesbosch en trok er onlangs nog 350.000 euro voor uit om het gat in de begroting te dichten. Daarmee werd overigens wel een streep getrokken. ‘We willen nu duidelijk maken hoever de gemeentelijke bijdrage gaat', zei Sleeking bij die gelegenheid. Als het lukt nog 200.000 euro subsidie van de provincie binnen te halen, moet het burgerinitiatief ook zelf aan de bak om extra inkomsten te verwerven.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook