Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Duitse asielzoekers naar binnenvaart

DUISBURG

Duitsland wil jonge asielzoekers met een verblijfsstatus aan het werk helpen in de logistiek en binnenvaart, waar veel vraag is naar personeel.

Vooral Duitse particuliere schippers kampen met een nijpend personeelstekort en vergrijzing. Onderzoek wees in 2015 uit dat 30% van de werknemers in de branche 55 jaar of ouder is. Om hier iets aan te doen is instroom van jongeren nodig. In het kader van het project Smart St@rt wil Duitsland nu proberen statushouders niet alleen de taal te leren, maar ook het varensvak bij te brengen. De opleiding duurt een jaar. Het project loopt van 1 maart 2018 tot 31 augustus 2020. (MdV)

Reacties (4)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • A. v.d. Heuvel

  Kameeltje aan dek?????

 • J.C Hagens

  Wil de Overheid de sector helpen is het volgens sommige doemdenkers weer niet goed.
  Was gisteren bij een fastfoodketen in Duitsland waar een man uit Afghanistan vloeiend Duits sprak, overigens kunnen de meeste jongere Engels.
  Wie zegt dat al deze mensen moslim zijn en dit ook streng beleven, ook deze mensen kijken om hen heen.
  Ze krijgen een opleiding van een Jaar zodat ze zien of de Binnenvaart iets voor hun is.
  Geef het project een kans, lukt het niet, is het toch geprobeerd.

 • G.M. Noldes

  Heb ik een afslag gemist???

  Getraumatiseerde moslims uit de woestijn zijn de oplossing voor het personeel gebrek in de binnenvaart??
  Ja de overgrote meerderheid is moslim, Ja de overgrote meerderheid komt uit de woestijn, en indien ECHTE vluchteling is de kans op een trauma toch vele malen groter als het winnen van de lotto.
  Gewoon een praktisch probleem: Hoe kan de jonge man aan zijn religieuze verplichting (vijf keer per dag bidden met het hoofd richting Mekka) voldoen op de rivier, Mittelland kanaal kom je een eind ;-)
  Ook communicatie lijkt me niet echt eenvoudig. Ze willen wel dat die jongens op niveau B1 Duits spreken (dat is het niveau van 40% van de bevolking) maar dat lijkt me een utopie. Zie de taal achterstand die zelfs bij de tweede en derde generatie gast arbeiders nog aanwezig is.

  Ik denk dat er redelijk wat andere jongeren met een westerse achtergrond (vroeger hete dat gewoon autochtoon) zijn die ook binnen een jaar klaargestoomd willen worden voor een carrière in de binnenvaart.
  Bij deze groep zou je het hele jaar kunnen gebruiken voor nautische vakken en hoef je ze de voertaal al niet meer bij te brengen, dus na 1 jaar zijn die gewoon veel geschikter. Maar dat schijnt allemaal niet te kunnen.

 • mieke Kuipers

  Oei,oei,Als dat maar goed komt.Zie ongeluk Grave. Enz.Communicatie niet begrepen.

Lees ook