Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Internaat Don Bosco: Geen erkend tehuis, maar thuis

Wijnegem

Het internaat Don Bosco aan de Kasteellei in Wijnegem is een ‘erkend tehuis voor kinderen wier ouders geen vaste verblijfplaats hebben'. Maar de directrice, zuster Hilde Bosmans, gruwt van die officiële benaming. Die past in het Staatsblad, maar zegt niets over de huiselijke sfeer, over spelend leren, over de studiebegeleiding, de groepsdynamiek en de dagelijkse bezinningsmomenten waarop de christelijke waarden worden doorgegeven.

1 / 3
De kinderen van Don Bosco komen bijna allemaal uit schippersgezinnen. (Foto Justin Gleissner)

De kinderen van Don Bosco komen bijna allemaal uit schippersgezinnen. (Foto Justin Gleissner)

  • Internaat Don Bosco in Wijnegem stroomt elk weekend leeg

  • Internaat met 80 kinderen vol bezet

  • ‘Schippersouders hebben veel over voor hun kind'

Door Justin Gleissner
Bosmans zegt het liever zo: ‘Don Bosco in Wijnegem is een plaats om thuis te komen.' En dat is iedere zondagavond het geval voor een 80-tal kinderen van 3 tot 12 jaar, bijna allemaal uit varende schippersgezinnen. En daarmee is het internaat volledig bezet.

De benaming ‘erkend tehuis' duidt erop dat het internaat zeven dagen van de week en de klok rond is geopend. Voor Don Bosco is dat geen probleem. Het wordt geleid door vier zusters van Don Bosco, die in het internaat tevens een religieuze gemeenschap vormen en worden bijgestaan door 10 personeelsleden.

Het is het enige erkende internaat binnen het katholieke scholennet in België. Op hetzelfde locatie staat ook een basisschool voor dezelfde leeftijdsgroep (kleuter- en lager onderwijs) en er is een rusthuis voor gepensioneerde Don Bosco-zusters (20), maar de drie eenheden staan organisatorisch los van elkaar.

De Don Bosco-school telt 120 leerlingen van wie circa 80 uit varende gezinnen, die die ook op het internaat zijn aangewezen. Zowel school als internaat geven de voorrang aan schipperskinderen en de overblijvende plaatsen kunnen worden ingevuld met kinderen die aan wal wonen.

Slaaptijden
Het gebeurt maar zelden dat schipperskinderen op vrijdagavond niet worden afgehaald door hun ouders, ook al moeten die daar soms urenlange autoritten voor over hebben als ze met hun schip diep in Nederland, Frankrijk of Duitsland opereren. Zuster An Meyvisch: ‘De schippers hebben er veel voor over om hun kinderen tijdens het weekeinde aan boord te hebben en bovendien zijn ze zoveel mobieler geworden dat een lange autorit niet uitmaakt. En mocht het door beroepsbezigheden toch niet lukken de kinderen op te halen, dan zijn er doorgaans nog de grootouders die zich over de kleinkinderen kunnen ontfermen. 40 of 50 jaar geleden was dat wel anders. Toen konden de kinderen soms een maand lang niet worden afgehaald. Nu is weekendverblijf op internaat een zeldzaamheid.'

Bij Don Bosco worden de kinderen ingedeeld in vier leeftijdsgroepen die samen lunchen, studeren, spelen en sporten. De kleinsten vinden nog blokkendozen in hun gemeenschapsruimte. De groteren beschikken al over tafelvoetbal. Opstaan is voor alle groepen gelijk: 07:15 uur. Maar er zijn wel glijdende slaaptijden: 19.30 voor de kleuters en 21:00 uur voor de laatstejaars.

Zondagavond worden de kinderen gebracht tussen 19:00 en 20:00 uur en voor de ouders wordt het afscheid van hun kinderen verzacht bij een kopje koffie. Ook dat is thuiskomen. De keuken wordt overigens in eigen beheer gevoerd.

Lage kosten
Het inschrijvingsgeld bedraagt 230 euro per maand ‘all-in'. Maar daarvan subsidieert de overheid 165 euro per maand als beide ouders varende zijn. Ook niet-Belgische kinderen worden onder dezelfde voorwaarden aanvaard. De directie stelt wel vast dat maar weinig kinderen na de basisschool kiezen voor een binnenvaartschool. Zou dat het tekort aan personeel in de binnenvaart verklaren?

De congregatie van Don Bosco telt in heel Vlaanderen nog zo'n 80 religieuzen verspreid over acht huizen en drie internaten. Nieuwe roepingen zijn er vrijwel niet. Het Internaat Don Bosco is met stand 303 vertegenwoordigd op de Open Scheepvaartdagen.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook