Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Tanker overvaart roeiers bij Birsfelden, ‘schipper handelde juist’

BIRSFELDEN [update]

Een binnenvaarttanker heeft dinsdagmorgen 12 maart op de Rijn even boven Birsfelden twee roeiers overvaren. Het tweetal werd gered door de bemanning van een werkschip van de energiecentrale Birsfelden, die door de tankschipper te hulp was geroepen.

De twee zonder stuurman was afvarig ter hoogte van km 162 op de grens tussen Grenzach-Wyhlen (Duitsland) en Muttenz (Zwitserland). De roeiboot werd gegrepen door het 110-meterschip dat in de opvaart was. Volgens de politie gingen de twee, 52 en 53 jaar oud, onder het schip door. Ze kwamen ter hoogte van het middenschip weer aan de oppervlakte, zegt de politie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (4)
 • H.J.M. Arends

  Het ging over roeiers in Grenzach , km 162. Dus niet in Bazel, waar inderdaad een uitkijk verplicht is, ook voornamelijk om uit te kijken naar zwemmers.

 • H. Heynen

  Roeiers moeten natuurlijk heel goed opletten, maar bij de geringste twijfel of ze je hebben gezien lijkt me dat een vroegtijdig gegeven lang hoornsignaal de roeiers verschrikt doet omkijken en uitwijken.

 • Henk Eleveld

  De binnenvaart is sinds kort verplicht tijdens de vaart langs de stad Bazel een uitkijk op het voorschip te voorzien, in weerwil van aanwezigheid van Radarantenne’s en/of camera’s. De verklaring van de politie, dat het schip eenvoudig doorvoer zonder zich te bekommeren om de drenkelingen, getuigt van weinig inzicht of verstand.
  De politie kan zich beter met zaken bemoeien waar ze eventueel wel verstand van hebben en de onachtzame watersporters betere voorlichting te geven vooraleer ze in de boot stappen. Een onderweg zijnd vaartuig voor de stad Bazel, naar gelang van waterstand, kan zich niet erg veel permitteren of de gevolgen zijn niet te overzien.

 • j Teunisse

  Tja, Ervaar daar regelmatig niet oplettende roeiers, die niet in de gaten hebben dat ze midvaarwater aan het roeien zijn. Zonder stuurman zit je ruggelings in de vaar richting.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook