Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Ingezonden: CBRB en BLN

Krimpen a/d IJssel

Ik lees dat er opnieuw gesprekken zijn tussen BLN en het CBRB inzake samenwerking of samengaan van de organisaties. Ik denk niet dat er mensen zijn die hier niet blij mee zijn en ik hoop dat deze plannen dit jaar eindelijk eens gerealiseerd zullen worden.

Door Jan Blonk, ms Princess

Maar ik lees ook wel wat vreemde reacties die de suggestie wekken dat we een oude discussie opnieuw gaan voeren. Het gaat dan over het opheffen van ledengroepen van BLN en de onderliggende gedachte is dan dat het CBRB niet als ledengroep van BLN wil toetreden!

Pardon? Laten we even een klein stukje terug in de geschiedenis gaan.

Er zijn al eerder gesprekken geweest tussen CBRB en destijds BBU en tijdens die gesprekken bleek dat zowel het BBU als het CBRB niet tot elkaar wilde toetreden maar wel beide in een nieuwe organisatie wilden toetreden waar beide in verenigd waren.

Uiteindelijk bleek helaas slechts een gedeelte van het CBRB maar de daadwerkelijke stap te willen zetten. Het had veel goedkoper en praktischer geweest wanneer die zich bij de BBU hadden aangesloten maar goed, het plan om BLN op te richten was toen al zo ver gevorderd dat men niet meer terug kon en wilde.

Nu lijkt het of CBRB opnieuw eisen wil gaan stellen hoe zij willen toetreden! Maar ho even, het CBRB zit al voor een deel in BLN!

En de CBRB-leden die al toegetreden waren hebben er destijds voor gekozen om zich door alle ledengroepen te mengen zonder een eigen ledengroep te vormen. Dat was hun keuze destijds maar ik denk dat ze daarmee een perfecte deur open gelaten hebben voor de rest van het CBRB. Want nu bestaat alsnog de mogelijkheid om als ledengroep in BLN plaats te nemen en daarmee hun afvaardiging in het hoofdbestuur te krijgen aan de hand van hun ledental.

En dat alle oud-CBRB-leden zich dan alsnog weer bij de CBRB-ledengroep aanmelden is helemaal prima, voor mij apart melden er zich nog veel meer mensen aan bij die ledengroep, ik meld mijzelf ook aan want ik heb het CBRB hoog staan, en dat meen ik! Ik hoop dat ze de grootste ledengroep worden, dat gun ik ze van harte.

Maar we gaan niet de geschiedenis herhalen om heel BLN nog een keer overhoop te gaan gooien om het CBRB binnen te halen, dat is niet de juiste weg. BLN is dusdanig opgezet dat andere groepen of organisaties eenvoudig kunnen toetreden. De deur staat wijd open voor iedereen die de binnenvaart een warm hart toedraagt.

Laat de uitspraak ‘Dat de mensen niet veel leren van de lessen van de geschiedenis is de belangrijkste les die de geschiedenis ons leert’ niet van toepassing worden!

Met vriendelijke groet,

Jan Blonk

Ms Princess

Reacties (7)
 • Rienk abrahamse

  Stop met elkaar veren in elkaars reet te stoppen, doe wat voor de binnenvaart. Zorg dat er eens resultaten komen. We stevenen af op een mega crisis in de binnenvaart, als de regeringen van Duitsland en Nederland gaan doorvoeren wat ze nu van plan zijn. Als de binnenvaart daar weer niet op tijd op inspeelt, zijn de rapen gaar.

 • Adri Romijn

  Dag Jan,

  Duidelijk verhaal! Niet aan het fundament gaan sleutelen maar door bouwen!!

 • Sjaak van Wijk

  Dit naamloos, en nieuwe schip, lag op bemanning, en een reis te wachten, is later “Koninklijke BLN-Schuttevaer” geworden.
  Nadat de bemanning was verzameld (overigens met nog wat lege hutten), werd de route uitgestippeld, en kreeg het schip een naam.
  Tijdens dit proces zijn er veel gesprekken geweest, met mensen die direct enthousiast waren, en met enkele die wat meer moeite met de overige bemanningsleden, en/of de route hadden.
  Dan was er nog een groep die met veel roepen, maar met weinig roeikracht, hun eigen schip drijvend wilden houden.
  En niet te vergeten een groep die dacht nog bemanning te vertegenwoordigen, maar die bemanning zat reeds op dat schip, en dus wilden zij zich eerst nog eens bezinnen, alvorens mee te varen.

  Overigens de grootste groep mensen, die buiten de boot valt, zijn die mensen die geen aandeel in het schip hebben genomen, en hopen dat zij, drijvend langs de oever, kunnen meegezogen worden.
  Deze meezuigende groep, zonder aandeel in dat schip, worden ook wel parasieten genoemd.

  Tijdens de vaart aanmonsteren is natuurlijk altijd mogelijk.
  Tenslotte waren er nog wat lege hutten vrij, maar de naam van de boot, en de route staan reeds vast.

  Gr. Sjaak van Wijk

 • Jim Grooten

  Jullie hebben het er maar weer druk mee!
  Doe eens wat nuttige zaken aanpakken zoals
  *Onzinnige en onrechtvaardige ,onuitvoerbare CCR eisen aanpakken.
  *Vergroening
  *Vuilnis en restlading wat nageleefd moet worden volgens het CDNI verdrag

 • E van Dam

  Beste Jan, je raakt wat mij betreft de juiste snaar. En dan bedoel ik niet een gevoelige, maar degene die de juiste toon aangeeft.
  We hebben met BLN een brancheorganisatie waar je alle kanten mee op kan en die statutair goed in elkaar steekt. Met overweldigende meerderheden in de achterban van de BBU destijds en de moed van de varende collega’s van het CBRB zijn we hiertoe gekomen. Ik heb liever dat het CBRB gister toegetreden is, dan dat we er vandaag nog over moeten praten.
  BLN heeft de fundatie al, die hoeven we wat mij betreft ook zeker niet opnieuw te gaan leggen.

 • J.C Hagens

  Van mij mogen alle dus ook de ASV zich verenigen in BLN of hoe je het gaat noemen, tenslotte moet het beestje een naam hebben, tenslotte streven we alle hetzelfde na,
  ieder met zijn of haar eigen expertise in Huis.

 • R. Vermeeren

  Perfect verwoord Jan.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook