Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Matrozenproject vluchtelingen: ‘Deze groep is ontzettend capabel’

ROTTERDAM

Plaatsing van vluchtelingen als matroos in de binnenvaart blijkt lastiger dan gedacht. Van de 18 kandidaten die in augustus aan het traject voor de opleiding matroos zijn begonnen, varen er nu vier. De meeste anderen zitten nog aan de wal, omdat er geen stage-schip is gevonden. Drie moesten om verschillende redenen al na korte tijd afstappen en wachten nu op een nieuwe stageplek

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (5)
 • M. Smitsman

  ‘Het blijft manoeuvreren tussen mensen’, zegt ze. ‘Soms spelen cultuurverschillen in de communicatie een rol. Einde citaat.

  Dit is inderdaad een lastige. Heb nu anderhalf jaar contact met een Syrische vluchteling. Deze man heeft een dag meegevaren. Aan motivatie geen gebrek. Maar communicatie is lastig. Gevaar? Wat is dat? Ze komen uit een maatschappij waar veiligheid niet zo hoog in het vaandel staat als bij ons en zijn gewend om gevaar te trotseren en als ze het al zien, bereid om toch de nodige risico’s te nemen. Dat blijkt alleen al uit het feit dat ze het gered hebben om hier te komen. Het heeft mij na een dag echter al kromme tenen gegeven. Voorbeeld: Na meerdere malen uitdrukkelijk aangegeven te hebben dat hij pas van boord mocht stappen als het schip stil lag langs de wal, presteerde die het toch om van boord te springen terwijl het schip nog een drijfgangetje had langs de kant.

  Zulke situaties kun je gewoon niet hebben aan boord. Zeker omdat je tegenwoordig als werkgever overal voor verantwoordelijk wordt gehouden. Ook al gebeurt er een ongeluk met je personeel geheel buiten jou schuld om.

  Hier zou dus behoorlijk aandacht aan gegeven moeten worden.

 • H Van Roozendaal

  Je kan als rederij beter je geld uitgeven an het faciliteren van stage plekken dan aan filmpjes op youtube. Deze initiatieven verdienen heel veel steun. En leveren direct nieuwe bemanningsleden op die graag doorgroeien in ons mooie vak.

 • H Van Roozendaal

  Meneer Noldes het traject praktijkexamen matroos is voor iedereen toegangkelijk. Ik zou me gewoon eens beter informeren voordat u met grote woorden komt over de grondwet etc.
  Gelukkig zijn de laatste jaren vel matrozen opgeleid via dit traject.

 • G.M. Noldes

  Ik kan bij het STC nergens de mogelijkheid vinden om zonder vooropleiding in 4 maanden matroos te worden.

  Mag/kan ik hier uit concluderen dat dit privilege alleen voor statushouders geld, en niet voor de autochtonen bevolking?

  Wat snap ik dan niet van artikel 1 van onze eigen grondwet?

 • S. van der Hoeff

  Het probleem is dat als je ze naast een deksman plaatst die 3 jaar ervaring op moet doen, er een probleem ontstaat . Ook naast een matroos die al drie jaar ervaring heeft .
  Het gaat werken als ze niet beter behandelt worden als de Deks mannen die nu bezig zijn .

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook