Schippersz 16: Duisternis

Oudste zoon Martien (Rotterdam 1919) is matroos op de Antoon als hij onder de wapenen wordt geroepen: Tweede Wereldoorlog. Martien verdedigt Vliegveld Ypenburg, heldhaftig (stel ik me voor) maar niet succesvol. Felle gevechten, capitulatie. Ypenburg wordt Flugplatz Den Haag, Martien gaat met verlof.

Door Karel Kersten
Eerder al, in september 1939, heeft de overheid onze kostwinning gevorderd en met een twintigtal andere schepen naar Numansdorp gesleept. Volgestouwd met springladingen liggen ze gereed om het Hollands Diep te blokkeren. Dat kwam er niet van en de schepen worden al na enkele weken weer vrijgegeven. Het jaar daarop wordt de Antoon wederom in beslag genomen, nu door de Kriegsmarinedienststelle.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Schippersz 16: Duisternis | Schuttevaer.nl

Schippersz 16: Duisternis

Oudste zoon Martien (Rotterdam 1919) is matroos op de Antoon als hij onder de wapenen wordt geroepen: Tweede Wereldoorlog. Martien verdedigt Vliegveld Ypenburg, heldhaftig (stel ik me voor) maar niet succesvol. Felle gevechten, capitulatie. Ypenburg wordt Flugplatz Den Haag, Martien gaat met verlof.

Door Karel Kersten
Eerder al, in september 1939, heeft de overheid onze kostwinning gevorderd en met een twintigtal andere schepen naar Numansdorp gesleept. Volgestouwd met springladingen liggen ze gereed om het Hollands Diep te blokkeren. Dat kwam er niet van en de schepen worden al na enkele weken weer vrijgegeven. Het jaar daarop wordt de Antoon wederom in beslag genomen, nu door de Kriegsmarinedienststelle.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer