Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Opinie: ‘Gênante’ videootjes schaden bedrijfstak

a/b Hanna

Met stijgende verbazing zie ik bijna dagelijks het ene na het andere filmpje over de binnenvaart via sociale media binnenkomen. Veel mensen zijn tegenwoordig druk doende om andermans en soms ook hun eigen leed zo snel mogelijk met de wereld te delen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (6)
 • Jim Grooten

  Zie aan de reacties dat het allemaal aan de capaciteit van de nieuwe schippers lig.
  Nu eens terug kijken hoe deze ellende is ontstaan
  Een aantal decennia terug was het hip om 24 uur te varen en ook professioneel .Al was het met 2 bemanningsleden ,want je kon meer reizen doen in een jaar.Efficiënt noem men dat bij de hoogopgeleiden.
  Nu zijn onze eigen opvolgers daardoor afgehaakt ,omdat men op een eiland vaar.
  Maakt de binnenvaart is wat socialer bijvoorbeeld met normale rust ( nachtrust ) ook ligplaatsen dan komen er misschien nog serieuze gegadigden die met passie werken.
  En laat de jeugd niet zo lang leren ,de praktische jongeren m/v zitten daar niet op te wachten die willen laten zien dat ze het kunnen!Meestal zitten daar de juiste schippers bij.

 • j Teunisse

  Ach, voor mij een dejavu moment. Feit is dat tegenwoordig ( mij incluis) een bericht/ pica/ video delen in de sociale media een bijkomend laag drempelig fenomeen is, naast onze nautische bezigheden.Dat maakt heven ongecensureerd stoom afblazen voor het publiek simpel toegankelijk. Feit is dat je tegenwoordig sneller en vaker vanaf de oever word gefilmd ( Hé, niet in je neus peuteren). Hens heeft wel een puntje, zonder meer. Maar in de emotie van een situatie deze emotie te beheersen is een ander. Een helaas terugkerend fenomeen blijft een mankerende communicatie , veroorzaakt dor taalkundige manko ( subtile omschrijving dat menig persoon welke de nautiek in de stuurhut uitoefend de taal in het vaargebied{hier} niet beheerst)

 • J van der Velde

  Wellicht wordt het eens tijd om fantsoenlijke mensen op drukke knooppunten of stukken vaarwater te zetten, of anderstaligen die de Nederlandse, Duitse en/of Engelse taal niet machtig zijn te beloodsen.
  De woorden mogen dan misschien niet oorstrelend zijn, maar zodra je denkt dat er wat aan de hand is bij jou of een van je buren kom je ook van je neus maken.
  Beweer nu niet dat het niet zo is, want dat hebben we al mee gemaakt. Enkel werd er op dat moment niet gefilmd. Dit hebben we wel gefilmd, maar hoofdzakelijk voor als er iets had gebeurd, dat het filmpje dan via een whatssapp groep door anderen gedeeld wordt, sja daar valt wat van te zeggen, jammer dan.

  Even voor de goede orde, mijn vrouw men dochter noch ik bezitten een FB account, of een dumpert account.

  Wellicht moet je je eigen eens drukker maken over de “proffesionaliteit”van met name de schippers op de passagierschepen, met name van Oost Europese mensen, en let op he ik scheer ze niet allemaal over 1 kam, maar 80 % van die lui zijn nou eenmaal niet proffesioneel.

  Misschien is dat praktijkexamen wel een goede zet…. gaarne, maar zou eerder voorstander zijn om al die oost Europese “patenten”eens na te pluizen, onze matroos kan makkelijk zijn papieren kopen in Roemenie, en er worden wekelijks busreizen georganiseerd naar Duisburg en Regensburg om de stempel matroos of stuurman te krijgen. En dat niet alleen vanaf Roemenie, maar ook vanaf andere Europese landen ze adverteren er zelfs gewoon mee in de kranten aldaar.

  Maar dat is niet boeiend genoeg natuurlijk, omdat je zelf (net als ons en 70 % van de vaart) gebruikt maakt van oost- Europese lui. Alhoewel wij het diploma, en het dienstbokeje van onze jongen wel hebben later controleren 3 jaar geleden dat hij bij ons startte.

 • M. Smitsman

  Helemaal eens met het artikel. Het stemgeluid op het geplaatste filmpje was nu niet echt oorstrelend afgezien van het gebezigde taalgebruik.

 • a.o stienstra

  Als iemand met heel veel praktijkervaring blunderd word die persoon ook afgebrand op social media .
  En dat is waar bovenstaand verhaal dus over gaat , niet over praktijkexamens . Want ongevallen hou je altijd , en je word 9 van de 10 X toch wel gefilmpd

 • H.A. Hoogeveen

  Mischien wordt het eens tijd om in plaatst van een theorie examen ook eens een praktijk examen erbij te doen wanneer je een rijnpatent haalt.
  En zij die momenteel onbekwaam roekeloos varen eens flink bestraffen. Zo zal je het kaf van koren weten te scheiden en wordt iedereen wat meer oplettender

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook