Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

CO2-uitstoot binnenvaart moet 20% omlaag in 2030 (video)

NIJMEGEN

De CO2-uitstoot in de binnenvaart moet over ruim 10 jaar 20% lager zijn dan nu. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat donderdag 12 april met verschillende bedrijven en organisaties afgesproken in de ‘Verklaring van Nijmegen’ (Declaration of Nijmegen). De afspraak is nodig omdat binnenvaartondernemers volgens de ondertekenaars duurzame innovaties nu nog maar mondjesmaat toepassen op hun schepen.

1 / 2
CO2-uitstoot binnenvaart moet 20% omlaag in 2030

CO2-uitstoot binnenvaart moet 20% omlaag in 2030

‘Vooruitgang in de binnenvaart gaat veel te langzaam’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • G.M. Noldes

  Dit is weer typisch een stuk dat vol staat met halve en papieren waarheden.

  voorbeeld: Waal loopt dwars door de stad Nijmegen. Ik ben er al ff niet geweest maar is de rechter oever ook al vol gebouwd???? De gemeente grens ligt daar misschien wel, maar om nou in een discussie over uitstoot te roepen dat de waal dwars door Nijmegen loopt lijkt me schromelijk overdreven. Parijs, Basel, Lyon, Alphen aan de Rijn daar kan je spreken over ” dwars door”.

  Nog een voorbeeld: Een vracht wagen is na 6 a 7 jaar AFGESCHREVEN. Dat klopt, maar wat gebeurd er dan met die vracht wagen????? Juist die word verkocht naar landen met nummerplaten als, PL, HO, BG, CZ enz enz en komen vervolgens weer hier rijden, kijk eens op de ring rond Antwepen, daar is het aantal west Europesche vrachtauto’s volgens mij in de minderheid.

  Het verhaal dat de vracht auto schoner word (is) dan het schip is ook erg discutabel. Als men rekent volgens de norm waar nieuwe vrachtauto’s aan moeten voldoen, en zetten dat tegen over ccr2 dan klopt dat vast, maar hoeveel procent van het vrachtauto park in Europa is nu werkelijk euro 6???

  Met die reken methode is de binnenvaart in januari 2020 weer helemaal het mannetje en helemaal hot. Dan geld namelijk de stage-V norm, en die is behoorlijk schoon, dan kan je dus (net als de vracht auto’s) roepen: Onze norm is erg schoon, dus we hebben onze voorsprong behouden.

  Dan rest mij nog de vraag, waar kan ik een motor kopen met een stage-V CERTIFICAAT????????

 • a.o stienstra

  Liegen en bedriegen .
  Mensen ga lekker over 4 jaar weer massaal VVD stemmen. Dan weet je zeker dat de ellende nooit zal ophouden.

 • Jim Grooten

  Als er ook mondjesmaat wordt verdiend in de binnenvaart,kan je de innovatie ook mondjesmaat uitvoeren.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook