Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

CCR moderniseert bemanningsvoorschriften

STRAATSBURG

De functie van matroos-motordrijver behoort eind dit jaar tot het verleden en grote duwcombinaties mogen met een mannetje minder gaan varen. Dat heeft de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) in Straatsburg besloten in het kader van modernisering van de bemanningsvoorschriften op de Rijn.

Matroos-motordrijver behoort definitief tot het verleden

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (2)
 • M Smitsman

  Dit zet lekker zoden aan de dijk zeg! Als men ook eens aan de categorie schepen gedacht hadden die wat kleiner zijn. Ik doe het volgende voorstel.

  -Tot 55 meter: alleenvaart (was al zo)
  -55 tot 70 meter: deksman/lichtmatroos
  -70 tot 86 meter: matroos.
  … En voor de categorieën daarboven zullen de collega’s die het betreffen ook wel goede suggesties hebben voor wat praktisch haalbaar is qua minimum bemanning.

 • J.C Hagens

  Moderniseren?
  Ik heb nog nooit begrepen, waarom er een functie Matroos bestaat, onder de 70 mtr. moet je een matroos hebben, daarboven tot 86.00 mtr een volmatroos.
  Waarom na een korte schoolopleiding waar je leert hoe je een schip vast moet leggen, en leert werken met de trossen in de sluizen, ankeren enz. geen functie Volmatroos.
  Natuurlijk zal men dan op een cursus verder moeten leren, maar kan wel voltallig meedraaien tegen een normaal salaris, omdat je wat aan dit persoon hebt, lees hier alleen maar dat de grotere eenheden er voordelen aan hebben

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook