Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Raad van State: tachograaf vereist in bloktijd

DEN HAAG

Een tachograaf is bij het varen in bloktijd vereist, oordeelt de Raad van State in een hoger beroep, aangespannen door rederij Mover in Ridderkerk. Die vocht een door de rechtbank Rotterdam opgelegde boete van vijf maal 800 euro aan, omdat de schipper al die keren niet tijdig een ligplaats kon vinden.

Volgens de Raad van State is die boete terecht opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De schipper van Mover had volgens de Raad de keuze om niet te varen in de bloktijd, of wel te varen maar dan met een tachograaf. De schipper had wel de plicht tot registratie van de vaartijden opgevolgd, maar hij noteerde ze in het vaartijdenboek. Dat is volgens de Raad dus niet goed.
Geen regel
Advocaat mr Marius van Dam stelde namens Mover dat er geen regels zijn die verplichten om een tachograaf te gebruiken en dat het vaartijdenboek ook goed is. De Raad van State denkt daar dus anders over. Dat blijkt volgens de Raad uit de samenhang van het Reglement voor scheepvaartpersoneel op de Rijn, de Binnenvaartregeling en het Binnenvaartbesluit. Daaruit volgt de plicht om een tachograaf te gebruiken tijdens het varen binnen de bloktijd.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (6)
 • A.

  Bloktijd is rusttijd.

 • Duo Welbekend

  Staat toch duidelijk A1 6.00 tot 22.00
  A2 5.00 tot 23.00

 • M Smitsman

  Wat is nu de bloktijd? De tijd die je vaart of de tijd die je rust…? Ik meende altijd dat je je zonder tachograaf alleen maar binnen de bloktijd mag varen ofwel van 6-22 in de A1 of 5 tot 23 in de A2. Uit dit verhaal begrijp ik dat het precies andersom is… En Duo Welbekend het woord bloktijd kom ik als zodanig niet tegen in het vaartijdenboek bij paragraaf 2… Dus nogmaals; wat is bloktijd?

 • Duo Welbekend

  Als je in bloktijd begin te varen en buiten bloktijd gaat stoppen met varen dan heb je tachograaf nodig.
  Staat toch duidelijk in vaartijdenboek op pagina 32 bij paragraaf 2 artikel 3.10 met welke exploitatiewijzen de bloktijden gelden.
  Als je 16 uur wil varen 1 keer per week binnen je bloktijd met A1 dan heb je duidelijk tachograaf nodig.

 • H. A. van Laak

  ik begrijp het niet Met een tachograaf mag men buiten de bloktijd varen.dit verhaal verteld het tegenovergestelde klopt Dat?

 • J.C Hagens

  Dus mag ik volgens de raad met een tachograaf meer als de wettelijke uren varen, want ook met een tacho had hij de te veel uren gevaren.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook