Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Internaten lopen leeg

Zwijndrecht

Varende ouders moeten gaan bedenken hoe zij de opvang van hun kinderen in de toekomst willen regelen, want het kindertal op de schippersinternaten daalt zo snel dat deze voorziening in zijn huidige vorm dreigt te verdwijnen. Momenteel maken nog 719 schipperskinderen er gebruik van en de prognoses zijn somber.

1 / 1
Internaten lopen leeg

Internaten lopen leeg

Ouders moeten nadenken over toekomst internaten

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (2)
 • E van Dam

  Ik vind dat hier toch een beeld geschetst word in dit artikel die niet het volledige verhaal verteld. Zelf ook even de moeite genomen om het Berenschot rapport te lezen. Wat mij opviel was dat eigenlijk alles rondom de besteding van de subsidie in goede banen liep,de samenwerking gaat goed en er waren ook geen betere alternatieven dan het op deze manier te verstrekken. Verder zijn vele internaten al lang bezig om hier op in te spelen, andere vormen van huisvesting en nieuwbouwplannen maken dit plaatje al heel anders. De toonzetting van de auteurs van dit artikel had wat mij betreft wat genuanceerder gemogen. Het natuurlijke verloop naar minder schipperskinderen is ook een gevolg van de afname van de vloot kleinere schepen die vervangen zijn door grotere eenheden. Het is eenvoudigweg een trend waar men vanuit de internaten op inspeelt. Zelf ben ik positief gestemd en verwacht dan ook een goede oplossing om de schipperskinderen een thuis te kunnen bieden van ouders die varen, ook in de toekomst bij deze trends.

  Ik ben het verder niet helemaal eens met schrijver Heuvelman, alhoewel ik de frustratie ook wel eens voel als de planning in de soep loopt.
  Ik zeg altijd maar: Just-in-Time is niet >>>> zo snel mogelijk, goede logistiek is goede planning. Dus ruimte houden en die bevrachter af en toe een beetje indammen als ze weer eens haast hebben met het verkopen van ons product 😉

 • M. Heuvelman

  Dit tij is niet meer te keren.
  Het familiebedrijf word door meerdere factoren bedreigd en dit zal dan ook de laatste generatie zijn met kinderen aan boord. en dat hebben we deels wel aan onszelf te danken. De 24/6-24/7 economie is daar een goed voorbeeld van, dit hebben we zelf gecreëerd met zn alle om er aan toe te geven! een nekslag voor de familiebedrijven. tel daar bij op de ligplaats mogelijkheden op de Rijn/Binnenlands! en de stress die word ervaren om de kinderen maandag en vrijdag weer op te halen en daardoor de vaartijd vaak ook in het geding kom. En de grote havens waar schippers steeds meer niet van het terrein af mag of zn auto eraf mag zetten. Door al deze dingen word het voor het gezinbedrijf er niet makkelijker op en is naar mijn menig een keus om de vrouw naar de wal te laten gaan snel gemaakt.

  Dus de internaten en LOVK kunnen hier weinig aan doen

  Een Behouden vaart allen

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook