Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Weer informatiedag ‘Stoppen met varen’

ROTTERDAM

Steunpunt Binnenvaart organiseert vrijdag 23 september in samenwerking met Stichting ABRI opnieuw een voorlichtingsdag over ‘Stoppen met varen’.

Tijdens de besloten bijeenkomst op museumschip René Siegfried in Dordrecht, wordt gesproken over de financiële en fiscale consequenties van pensionering en bedrijfsbeëindiging, maar komen ook veel praktische en sociale zaken aan bod.

‘Stoppen met varen is heel ingrijpend. Of je nu stopt omdat je met pensioen gaat, omdat je kinderen anders naar het internaat moeten, vanwege ziekte, financiële problemen, een sterfgeval of echtscheiding, er komt veel op je af. Zeker in deze tijd’, zegt Lilian van Hiele van Steunpunt Binnenvaart. ‘De AOW-leeftijd gaat steeds verder omhoog en de partnertoeslag voor jongere partners is afgeschaft. Wat is dan een goed moment om te stoppen? Wat zijn de financiële en fiscale consequenties als je stopt? Kun je die (vooraf) nog beïnvloeden? Is je schip nog te verkopen? Hoe kun je het bedrijf eventueel overdragen aan je kinderen? Wat gebeurt er met eventuele restschulden? Hoeveel geld heb je aan de wal per maand nodig? Kun je beter een huis huren of kopen, maar ook hoe bereid je je, ook emotioneel, voor op een heel nieuw leven aan de wal.’

De informatiedag wordt voor de achtste keer gehouden. ‘Gemiddeld komen er zo’n dertig mensen. Variërend van mensen die net gestopt zijn, tot zestigers die binnen een paar jaar willen stoppen en willen weten waar ze rekening mee moeten houden’, zegt Van Hiele. ‘De reacties zijn altijd erg positief. Niet alleen inhoudelijk, maar vooral ook vanwege de onderlinge contacten en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen.’

Deelnemen aan de voorlichtingsdag kan alleen na aanmelding. Dat kan bij Lilian van Hiele, via e-mail (info@steunpuntbinnenvaart.nl) of telefonisch (tel. : 0620-112319). Aanmelden liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk vóór woensdag 21 september.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook