Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Bas Klimbie, de beste binnenvaartfotograaf †

ARNHEM

Bas Klimbie, de beste binnenvaartfotograaf die Schuttevaer ooit heeft gekend, is maandag 11 juli op 61-jarige leeftijd thuis in Arnhem aan longkanker overleden. Hij was bijna drie decennia lang, van 1970 tot eind jaren ‘90, ‘huisfotograaf’ van de krant.

1 / 1
Bas Klimbie, de beste binnenvaartfotograaf †

Bas Klimbie, de beste binnenvaartfotograaf †

Door Dirk van der Meulen
Zijn Schuttevaer-reportages – altijd boeiend, gedetailleerd en zorgvuldig in woord en beeld – uit de jaren ‘70 en ‘80 werden gebundeld in de boeken ‘Aanvaringen in de binnenvaart‘ (1980) en ‘Vrachtvaarders van Europa‘ (1987). In 1989 was hij initiatiefnemer van Jaarboek Binnenvaart, de reeks die begon met veel van zijn eigen foto’s en verhalen, maar gaandeweg meer – en nu nog altijd – een jaarlijkse remix is van het beste uit de journalistiek en fotografie van Schuttevaer.

Berging

Bas is voor velen in de binnenvaart een herinnering als professioneel en zeer betrokken fotograaf en journalist. Vorige week nog sprak ik, op de duwboot Franz Haniel 14, de kapitein van de Dr Geier, waarvan Bas ooit de berging ‘deed’. Veertien dagen later was hij een exemplaar van zijn ‘Aanvaringen’ komen brengen. De oud-kapitein was nog altijd onder de indruk van zijn werk.

Ik trof Bas diezelfde dag nog thuis in Arnhem, morfine hield hem scherp. Hij wist zich de Dr Geier nog goed te herinneren, wilde in zijn enthousiasme meteen een kaartje sturen. Maar veel ging niet meer. Herinneringen kwamen nog wel vanzelf. Bewust van het naderende einde, vloeide zijn humor. We lachten om vrolijker momenten, die we veel samen hadden op de redactie, op reportagereizen langs de Rijn, de Saar en Franse kanalen, voor het jaarboek en later in het geregeld contact in de marge van zijn helaas vergane Schuttevaer-glorie.

Digitalisering

De opkomende digitalisering in de fotografie was aan Bas Klimbie niet besteed. Hij bleef analoog (liefst zwart-wit) fotograferen en miste daarmee de boot, zoals bleek uit het portret ‘Paardenman in scheepvaartland‘, dat vriend en collega-fotograaf Arie Jonkman in 2010 van hem maakte.

In onze herinnering was er geen betere binnenvaartfotograaf dan Bas, geen journalist die zo thuis was in de wereld van bergers, riviermeesters, schippers en vervoer over water. Onze gedachten gaan uit Bas’ familie en zijn vriendin en levenspartner Fenny.

Reacties (3)
 • Robert de Jong

  Samen heel mooie (foto) journalistieke tijd mogen mee maken bij Arnhemse Courant redactie in jaren tachtig. Veel met Bas (en zijn hond) op pad geweest. Blijf Bas herinneren als zeer gewaardeerde collega en vriend!
  Veel sterkte voor Fenny
  Robert de Jong

 • A. Dijkstra

  Als amateurfotograaf en riviermeester had ik altijd enkele ‘Bas Klimbie’ fotorolletjes bij mij zodat ik hem kon voorzien van fotomateriaal van gebeurtenissen en incidenten. Wij wisten dat Bas er op een integere wijze verslag van deed. Ik wens de familie en Fenny veel sterkte toe.
  Alfred Dijkstra, oud riviermeester Lobith/Nijmegen.

 • C. Steneker

  We hebben veel mooie momenten mogen beleven en hebben ook nog veel mooie herinneringen en foto’s van Bas. We wensen de familie en Fenny veel sterkte in deze moeilijke periode

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook