ASV en Vibia komen niet in klankbordgroep huisvuil

Schippersbond ASV en actiegroep Vibia krijgen geen zitting in de klankbordgroep die minister Schutz van Haegen heeft ingesteld voor de evaluatie van het abonnementensysteem voor huisvuilafgifte in de binnenvaart, dat zij in 2013 invoerde.

Vooral ASV en Vibia (Vrouwen In de Binnenvaart in Actie) liepen destijds te hoop tegen het systeem, dat een einde maakte aan de gratis huisvuilafgifte langs de Rijksvaarwegen. Vibia werd er zelfs speciaal voor opgericht. Maar alle protesten ten spijt, het abonnementen-systeem werd ingevoerd. Wel beloofde de minister het in 2016 te zullen laten evalueren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (23)

  • Dikke duim voor mnr van Wijk ! Had graag zulke mensen gezien in t hoofdbestuur van voorheen mijn Schuttevaer die VECHTEN voor de leden en niet naar de pijpen van de BLN en overheid dansen ! De reden dat ik naar de ASV ben overgestapt is juist de denktank en mensen in t bestuur zoals dhr Bennink die “vechten” voor de achterban cq varende leden en niet meteen t hoofd laten hangen !

    Geplaatst door: S.K.J. Daalder op
  • Het gaat niet om frustraties, alles is verbloem baar blijkt, ook ik ga stoppen.

    Hele fijne feestdagen toegewenst allemaal!!!

    En een heel goed begin!!

    En ik bedank de Schuttevaer bij deze, dat dit medium mogelijk is .

    Groet,

    Geplaatst door: Piet Bennik op
  • En Piet,

    Nog steeds snap je mijn weerwoord niet;
    Ik heb in voorgaand schrijven aangegeven dat als op een vraag van de ASV aan het ministerie, om zitting te mogen nemen in de bewuste klankbordgroep, en deze wordt door het ministerie af gewezen, het ver beneden peil is om dat een andere brancheorganisatie in de schoenen te schuiven.
    Los van het feit, of je wel of niet, met welke redenatie van die ander het eens bent.
    Dat was zelfs niet de opzet van mijn reactie.
    Mijn reactie was en is, dat je zo niet met elkaar omgaat.
    Je geeft zelf de geschiedenis aan, dus je weet hoe de hazen lopen.
    Ik denk dat ik als BLN lid, zelf wel kan beslissen, of en hoe bepaalde dingen zijn gekomen of gegaan.
    Heb ik geen Piet Bennik, als denktank van de ASV, nodig om mij/ons (BLN) dat te laten uitleggen.
    De leden van de BLN zijn zelfstandig genoeg, om de vertegenwoordiging en hun zienswijze hierop te ventileren.

    Je geeft het ministerie de schuld, de BLN doet het niet goed, de advocaat van de Vibia laat het erbij zitten, schrijft verder nog dat de BLN niet democraties te werk gaat, dit alles omdat we niet geheel de mening van de ASV delen.

    Kortom frustratie bij Piet, omdat we niet zijn, en of de denkwijze van de ASV volgen.
    Wordt lid van de BLN, dan kun je invloed uitoefenen op het beleid, of middels vergaderingen of tussentijdse contacten, om jou mening te ventileren.

    En tot drie maal toe refereren, in verschil van denkwijze, tussen bestuur en of vertegenwoordiging van de BLN naar hun achterbank toe gaat vervelen, evenals spreken over messteken in de rug.

    Reageer je frustratie ergens anders af.

    Deze discussie ga ik afsluiten, met toch een ieder fijne feestdagen te wensen, en een gezond 2016.

    Gr. Sjaak van Wijk

    Geplaatst door: J. van Wijk op
  • Sjaak,

    Nu suggereer dat de BLN het weer niet gevraagd heb?

    Hierbij nog even een stukje historie voor het geval dat de BLN leden het vergeten zijn, omdat ik er zogenaamd naast zou zitten.

    De geschiedenis:

    Even een stukje geschiedenis om nog even een paar mensen het geheugen wat op te frissen.

    Ergens in 2011 hebben RWS en KVS afgesproken met elkaar dat er voor het huisvuil een betalingsregeling moest komen. In december van dat jaar ontviel het iemand van de afdeling zeeland het tijdens een jaarvergadering en die had het gelijk over €750 per jaar abonnementsgeld. In 2012 kwam het inderdaad landelijk boven water en is de ASV een officiële en onafhankelijke petitie gestart. Hier hebben zich 1068 mensen hun mening kenbaar gemaakt. Dit waren echt niet alleen ASV leden! Inmiddels was het abonnement geld ook al gereduceerd naar een €400 per jaar. Ook werd de VIBIA opgericht mede door de huisvuil perikelen. In hetzelfde jaar werden alle gratis bakken weggehaald en vervangen door wel 25 gesloten bakken.

    T.S. maakte gelijk een statement en kreeg een boete, die hij wijselijk niet betaalde.

    Op 24 januari is er een delegatie van de ASV en een man van de grootste vereniging van watersporters naar het Vaste land af gereisd. Daar werden we ontvangen door G.K. en L. van T.. Ik weet het nog als de dag van gister, dat G. gelijk riep we kunnen twee dingen doen of het er mee eens zijn of we gaan rechten. L. vertelde, dat rechten te duur en te lang zou duren. En vond eigenlijk dat wij als binnenvaart gelijk gesteld moesten worden met mensen aan de wal met een tweede huis. Dus vond en ik denk vind ze nog steeds dat wij ook voor ons huisvuil moeten betalen. Ik kon haar op geen mogelijkheid samen met E.L. en G.V. op andere gedachten krijgen. Nee, zij ging voorstellen meerdere bakken (25) te plaatsen en gescheiden afval in te zamelen. Daarbij moest het abonnementsgeld ook omlaag, dan zouden er meer binnenvaart bedrijven een abonnement nemen (300 stuks toen). Hiermee wuifde ze dus een petitie weg, die door haar eigen achterban mede was ondertekend. Zelfs de handtekeningen actie van VIBIA word gewoon genegeerd.

    Hier blijkt dus al hoe ondemocratisch de KVS is en de BLN d.m.v. G.K. liet het zich zo gebeuren, die gaf geen weerwoord meer. Later zijn we met zijn allen naar de RWS geweest, hier heeft de ASV vragen gesteld aan de RWS over hoeveel het oude systeem kostte, waar overigens tot op heden geen antwoord gekregen. Dus hebben wij daar laten noteren dat wij geen medewerking verlenen om de binnenvaart te stimuleren, dat om aan een abonnement systeem mee te werken. L. daarin tegen was helemaal in haar nopjes, want ze kreeg extra bakken en gescheiden afval bakken erbij, en als klap op de vuurpijl ook nog eens een verlaging van het abonnement tot en met 2016, dan word de zaak geëvalueerd.

    Ondertussen heeft VIBIA ook een advocaat in de arm genomen die met een uitslag kwam, uiteraard laat die het ook ergens zweven en is niet concreet.

    Daarnaast is T.S. schuldig bevonden, maar krijgt geen boete????

    Ik heb bij de belastingdienst middels officiële brieven gecheckt of huisvuil bedrijfsafval is en dit is negatief beantwoord door de belastingdienst. Dus het is huisvuil in de privé sfeer en het staat wel degelijk goed omschreven in het CDNI verdrag.

    Dus nogmaals voor de goede orde, ook al blijf je onafhankelijk van BLN/KS dan word je mening met bewijslast gewoon genegeerd, en de eigen zin van kantoorlieden zelfs tegen de zin van hun eigen achterban door gezet.

    En ik begrijp tot op heden nog steeds niet dat de leden van de BLN/KS hier niets aan doen! De rest mag uzelf bedenken en invullen.

    Ook begrijp ik niet dat het bestuur van de BLN/KS dit over zich laat komen. Neem eens een standpunt in!!

    De ASV en VIBIA hebben in het verleden altijd een standpunt in genomen in het belang van de schippers. Zelfs met de transitie heeft de CBRB een standpunt ingenomen!
    Tot dusver.

    Maar Sjaak hoe gaan we het idee van AZOLLA nu invullen, zoals ik al zei het ministerie duld mij en 1068 petitie ondertekenaars niet blijkbaar. met instemming van BLN/KS, want die verzetten zich hier niet tegen.

    P.S Ik heb de namen bewust niet volledig genoemd.

    Fijn weekend,

    Geplaatst door: Piet Bennik op
  • En dan doe jij middels je reactie er nog een schepje bovenop, door te stellen, dat het een vraag VAN de BLN was, en niet AAN de BLN.
    ————————
    Onderstaand heb ik geschreven,
    Ten slotte was het geen vraag aan BLN, maar aan het ministerie, om deel uit te mogen maken van de bewuste klankgroep.

    Piet je kan er soms zo ver naast zitten.

    Geplaatst door: J. van Wijk op
  • “Jullie”, “wij”… zo komt de binnenvaartschipper er wel! En de ministeries maar lachen. Haha, kijk ze doen het weer! Ze vechten weer om hetzelfde been! Kleuters.

    Geplaatst door: Jan Janssen op
  • @ Sjaak van Wijk,

    Je kan mij wel niet zo netjes vinden Sjaak, maar jij heb zelf laatst nog bij bijeenkomsten gezeten waarbij ASV en BLN proberen draagvlakken met elkaar te verenigen. Hier komt toch ook wel weer een beetje vertrouwen bij kijken, ook ik was hier positief over, dat weet jij net zo goed als ik.
    Ik ben ook voor samenwerken, alleen is dit hiermee weer volledig teniet gedaan in mijn opinie.

    Als je dan niet rechtstreeks word benaderd(lees op de hoogte word gesteld) door jouw club, maar het via een omweg moet horen wat er gaande is, snap je wel hoe wij de ASV en de VIBIA zich voelen en welke reactie je kan verwachten.

    En dan doe jij middels je reactie er nog een schepje bovenop, door te stellen, dat het een vraag VAN de BLN was, en niet AAN de BLN.

    Voor de duidelijkheid: Er is dus NOOIT enig overleg geweest tussen BLN en ASV of VIBIA met de vraag aan de minister om deel uit te maken van het klankbord groep. Dus de vraag is ondanks het gladde ijs van de huisvuilsoap, gesteld zonder de anderen in te lichten omtrent deze, tijdens zo’n overleg.

    Dat hoeven wij niet te doen, is natuurlijk jouw antwoord! Maar het zou wel zo netjes zijn! Vooral als je wilt samenwerken!

    Maar dat doet jouw clubje niet, die steekt liever met een mes in de rug van de mensen, die hier keihard aan hebben getrokken,
    Het zijn overigens ook de eigen BLN/KS leden die middels een petitie (1068 handtekeningen) en via VIBIA (veel vrouwen van BLN leden)met een handtekeningen actie tegen waren, en nog steeds zijn.
    Want de BLN moet in gesprek blijven met de minister, dus de minister is belangrijker dan de leden, waarvan jullie de belangen zouden moeten behartigen.

    Zelf zeg je dat het niet klopt met het huisvuil, net als vele BLN leden met jouw, maar tevens doen jullie er niets aan. Hier hebben we het vaak genoeg over gehad.
    Dan vraag ik mij af hoe geloofwaardig en betrouwbaar kom je over, en hier bedoel ik niet alleen naar de binnenvaart mee!

    Volgens mij had juist de huisvuilsoap een mooi argument kunnen zijn, om een samenwerking op basis van vertrouwen te creëren.
    In deze hebben jullie zelf de eerste aanzet gegeven, om dit voorlopig grondig om zeep te helpen.

    Tja, als jullie dit een negatief antwoord vinden, dan weten jullie blijkbaar ook niet wat democratie is. Dat is namelijk vrijheid van meningsuiting!!

    Ik ben het met AZOLLA eens, maar ik mag dus absoluut niet aan een enquête meedoen, en daar stemt de BLN/KS mee in!!!
    Wel effen bij de les blijven Sjaak! Ik sla niet wild om mij heen, het is ernstiger dan ik al dacht.

    @ mijnheer Steenstra,

    U weet net zo goed als ik waarom de ASV zich niet aansluit bij de BLN. Aansluiten is de manier om een organisatie me een eigen mening monddood te maken. Is hier de binnenvaart mee gediend? NEE.
    Separaat samenwerken? JA, maar niet op deze manier, alleen wij maken het kenbaar, en ja dat vinden jullie nu eenmaal niet prettig, dat er zaken aan het licht komen over hoe ze werkelijk gaan. Het eerste wat er dan word geschreven is da we huilie huilie doen, maar waarheid is anders en kan wel eens een bittere pil zijn.

    Lees maar eens het ligplaatsenbeleid van Gorinchem en het Merwede kanaal er op na. Louter en alleen, omdat de ASV hier goede argumentatie en procedures hebben aangespannen is het beleid er heel anders uit gaan zien! Alleen dit zijn zaken die u niet wil inzien en horen en u leest alleen in uw magazine dat het de BLN gelukt is dit te bewerkstelligen. Hoe was het ook alweer? “pronken met andermans veren”.

    Nu veel wijsheid maar weer heren.
    Groet,

    Geplaatst door: Piet Bennik op
  • Dossier huisvuil;

    Ik denk dat hier enkele mensen van zowel RWS, Ministerie, en de Brancheorganisaties voor de binnenvaart, best mee in hun maag zitten, en dat het morgen, of overmorgen ook niet zal zijn opgelost.

    Maar het kwalijke in deze discussie, wordt door de heer Piet Bennik nog eens onderstreept, nl. een bepaalde vorm van partij politiek tw. ASV versus de rest.

    Door een negatief antwoord van de minister aan te grijpen, en op deze wijze af te geven op andere brancheorganisaties, is niet zo netjes.
    Ten slotte was het geen vraag aan BLN, maar aan het ministerie, om deel uit te mogen maken van de bewuste klankgroep
    Als dan het antwoord je niet bevalt, ga je naar andere (BLN) trappen, dit komt bij mij allemaal zeer onvolwassen over Piet.
    Had je (ASV) het net zo gespeelt als met die enquête aangaande het huisvuil, enkele jaren geleden, had je veel meer credits gehad.
    Maar aaneengesloten wild om je heen slaan, het liefst richting mensen (BLN) waarvan je samenwerking verlangt, komt zeker geen coalitie uit voort.

    Ik persoonlijk denk dat de inzending van AZOLLA, mij het meeste aanspreekt, en Piet, dan heb je een onafhankelijk antwoord.

    Gr. Sjaak van Wijk

    Geplaatst door: J. van Wijk op
  • Meneer Steenstra het klopt wel degelijk dat je als BLN alleen zit als brancheorganisatie.
    Want de CBRB is een redersclub.
    En dat Interstream is een rederij.
    Maar weet je wanneer ik als ASV lid huilie huilie zou doen.
    Als de ASV in die klankbordgroep plaats zouden nemen.
    En mede verantwoordelijkheid zou nemen in een illegale wet.
    Maar hulde aan de persoon die voor BLN invulling en verantwoordelijkheid mag geven aan een illegale wet.
    Ik zou het niet durven doen uit naam van de binnenvaart.

    Geplaatst door: J.D. Ruijtenberg op
  • Heren Smitsman en Ruijtenberg
    Goed lezen is best moeilijk he. Ik ga in mijn commentaar totaal niet in op de inhoud van de brief of hoe een brancheorganisatie zich moet gedragen. Ik schrijf alleen dat ASV nu huilie huilie doet omdat zij niet gevraagd word. En meneer Smitsman, de CBRB is dat geen brancheorganisatie? zo ja dan is het samen met BLN toch meervoud?

    Geplaatst door: D.P. Steenstra op
  • Weet je wat ik op zijn zachtst gezegd merkwaardig vindt?
    Dat er een D.P.Steenstra bestaat die zulke domme dingen schijft.
    Ik heb het idee dat je er helemaal niks van snapt.
    En ik hoop dat het denkniveau van U niet het denkniveau van BLN is.
    Want dan begin ik me echt zorgen te maken.
    En ik denk dat BLN U allang gebeld heeft om dit niet meer te doen.
    Ik denk namelijk dat BLN met deze brief van het ministerie flink in zijn maag zit.
    Het ministerie legt met deze brief namelijk nogal bloot hoe je als BLN wordt misbruikt.
    Dus beste Leny: veel succes in je platform.
    Ik zou die dag bellen dat ik ziek ben.

    Geplaatst door: J.D. Ruijtenberg op
  • D.P. Steenstra,

    U heeft het eerst over brancheorganisaties(meervoud) en daarna suggereert u min of meer dat er maar een brancheorganisatie is… Wat is de ASV dan? Ik ben van mening dat de ASV meer brancheorganisatie is dan BLN, waar inmiddels niet alleen binnenvaartorganisaties zitting in nemen, maar ook partijen met andere zo niet tegengestelde belangen die onze onderhandelingspositie als binnenvaart t.o.v. beleid makende instanties verzwakken, omdat we van te voren al compromissen aan moeten gaan. Dus zegt u het maar.

    Geplaatst door: M Smitsman op
  • Mnr Steenstra,
    Ik was net als u lid van Schuttevaer maar werd totaal niet gehoord betreffende huisvuilsoap si eisen etc etc etc heb inmiddels mijn lidmaatschap beëindigd en ben overgestapt naar de ASV omdat daar wel iedereen meeteld !
    Alleen al t feit dat binnen een paar jaar de echte Schuttevaer kopstukken weggegaan zijn zegt mij genoeg !
    Dat ASV weggestuurd cq bedankt word is al erg genoeg ,maar dat uw ,mijn en ieders vrouw niet gehoord mag worden vind ik ronduit onbeschoft

    Geplaatst door: S.K.J. Daalder op
  • De ASV is vele malen gevraagd om zich aan te sluiten bij BLN. Maar dit wilde de ASV pertinent niet. Nu de overheid dingen wil gaan bespreken, heeft zij brancheorganisaties uit genodigd onder andere de BLN. En nu is het huilie huilie bij de ASV. En weer heeft volgens de ASV (de grote boze wolf) BLN het fout gedaan en is dit allemaal de schuld van BLN. Ik vind dit op z’n zachts gezegd zeer merkwaardig van de ASV.

    Geplaatst door: D.P. Steenstra op
  • Een opiniepeiling onder alle aan boord werkende mensen die met deze huisvuilsoap te maken hebben
    zou een realistischer beeld scheppen als de zgn. klankbordgroep waarvan uit het verleden is gebleken dat er zeker een in zit die niet schroomt om met een dubbele tong te spreken uit eigen belang ,maar niet in het belang van de mensen die er in de praktijk mee te maken hebben.

    Geplaatst door: Azolla op
  • Gelukkig staat de originele tekst in de andere kranten!

    Ik proef hier bijna een “hoera” voor DE brancheorganisatie, de minister heeft voor ons gekozen, om mede te evalueren, en ASV en VIBIA buitenspel gezet. Het geeft gelijk aan hoe democratisch de brancheorganisatie werkelijk is. En voor welke partij ze zijn, de schipper, of de regering, u mag het zeggen en bepalen hoever ze kunnen gaan.

    Niet te stoppen is het nieuwe motto van de BLN/KS. Dit klopt ook wel niet te stoppen, met het denken dat zij de enige gesprekspartner zijn van onze minister, maar er is alleen een addertje onder het gras.
    Die adder is lijkt mij VIBIA, de minister is schijnbaar vergeten, dat heel veel vrouwen van de VIBIA ook de vrouw zijn van de mannen die lid zijn bij de BLN/KS. Het rare is deze vrouwen zijn onlangs nog voor een goed gesprek bij de minister geweest. Hoe zullen die zich voelen, dat hun eigen vrouw niet mee mag praten, vraag ik mij dan af. Zelfs met zo’n onderwerp als de huisvuilsoap, het lijkt wat dom, maar het heeft wel behoorlijke gevolgen lijkt mij.

    Ik denk ook dat door dit soort acties, waarbij BLN/KS toch niet voor samenwerken met andere organisaties blijkt te zijn, (anders hadden die wel gereageerd naar VIBIA en ASV) toe hoe de vork in de steel zat en zit, verre gevolgen kan hebben. Zover, dat dit nog wel eens wat leden kan gaan kosten (ook al zullen ze dit nooit toegeven).
    Het feit is wel de BLN/KS is en blijft in gesprek met andere organisaties, maar ondertussen willen zij alleen het beleid bepalen, en houd de andere organisatie blijkbaar aan het lijntje. Dit zet verder gesprekken op scherp lijkt mij. Weer een leugen/ motto die word achterhaald. We moeten samenwerken! We hebben samen draagvlakken!!

    Tja, en dan een bureau die de zaak gaat evalueren met louter en alleen voorstanders. Hoe zou dat er uit gaan zien, een beetje wisselen van bakken op plaatsen, en ach die paar honderd abonnementen, ja, die zijn niet kosten dekkend! Hoe zullen we dit aanpakken, ach, doe maar de hele vloot verplichten om mee te betalen. Maar we blijven nog steeds met onze buitenlandse collega’s zitten die kunnen hun privé huisvuil niet kwijt, tjonge wat zijn we gastvrij.

    Het is gewoon lachwekkend wat hier gebeurd, en dat neemt DE brancheorganisatie BLN/KS koninklijk serieus!!!
    Hoever kun je zinken als brancheorganisatie om hieraan mee te werken?

    Voor mij is de BLN/KS op dit probleem “niet te stoppen” van hun eigen ondergang!!!

    24 januari 2013 zal nog lang in mijn geheugen blijven staan…..

    Veel wijsheid en een goede vaart.

    P.S. Vergeet niet vrouwen moeten tegenwoordig mondiger worden, volgens de regering, nu is dit wederom een goed voorbeeld!

    Geplaatst door: Piet Bennik op
  • Het is ook erg ongelooflijk dat onze “excellentie” bepaald wie er in de klankbordgroep mag zitten.Dus zitten vertegenwoordigers die het eens zijn met het vrijwillig gedwongen systeem.Hoop dat me collega,s die daar georganiseerd zijn iets tegen het” vage SAB “systeem wat kennen doen.Het onderzoeksbureau wat door de belastingbetaler wordt betaald,die heeft al opdracht gekregen om mensen te interviewen die niet tegen zijn.Dus ben bang dat ik er niks tegen kan argumenteren.

    Geplaatst door: T.M.M. Grooten-Wendt op
  • We kopen ons eten en verdere persoonlijke zaken als privé persoon. Wat overblijft na gebruik is zakelijk. Wanneer vindt die verandering plaats?
    Moeten toch bij minister Dijsselbloem maar gaan zeggen dat de privéopname aftrekbaar zijn als bedrijfskosten.

    Geplaatst door: GJH Hompus op
  • waarom dan geld uit gaan geven aan een klankbordgroep? als we niet zo netjes waren en milieu vriendelijk als binnenvaart, dan hadden we allang het halve IJsselmeer volgegooid met troep,

    Geplaatst door: J.G.J. van Maren op
  • waarom dan geld uit gaan geven aan een klankbordgroep? als we niet zo netjes waren en milieu vriendelijk als binnenvaart, dan hadden we allang het halve IJsselmeer volgegooid met troep,

    Geplaatst door: J.G.J. van Maren op
  • Ik zeg een gang naar de rechtbank is zo gemaakt als ASV lid zou ik zo vrijwillig mee willen betalen tegen dit vrijwillig gedwongen systeem van ons Rijkswaterstaat en mevr de minister
    Schaamteloos dat dit kan en mag in een land waar iedereen behalve Nederland inspraak heeft
    Vraag eerst maar eens hoeveel varende leden Schuttevaer kwijt is geraakt door dit hersenspinsel

    Geplaatst door: S.K.J. Daalder op
  • Ofwel we worden naar alle waarschijnlijkheid verkocht en verraden door de klankbordgroep.

    Geplaatst door: M Smitsman op
  • Ofwel we worden naar alle waarschijnlijkheid verkocht en verraden door de klankbordgroep.

    Geplaatst door: M Smitsman op

Reageer

ASV en Vibia komen niet in klankbordgroep huisvuil | Schuttevaer.nl

ASV en Vibia komen niet in klankbordgroep huisvuil

Schippersbond ASV en actiegroep Vibia krijgen geen zitting in de klankbordgroep die minister Schutz van Haegen heeft ingesteld voor de evaluatie van het abonnementensysteem voor huisvuilafgifte in de binnenvaart, dat zij in 2013 invoerde.

Vooral ASV en Vibia (Vrouwen In de Binnenvaart in Actie) liepen destijds te hoop tegen het systeem, dat een einde maakte aan de gratis huisvuilafgifte langs de Rijksvaarwegen. Vibia werd er zelfs speciaal voor opgericht. Maar alle protesten ten spijt, het abonnementen-systeem werd ingevoerd. Wel beloofde de minister het in 2016 te zullen laten evalueren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (23)

  • Dikke duim voor mnr van Wijk ! Had graag zulke mensen gezien in t hoofdbestuur van voorheen mijn Schuttevaer die VECHTEN voor de leden en niet naar de pijpen van de BLN en overheid dansen ! De reden dat ik naar de ASV ben overgestapt is juist de denktank en mensen in t bestuur zoals dhr Bennink die “vechten” voor de achterban cq varende leden en niet meteen t hoofd laten hangen !

    Geplaatst door: S.K.J. Daalder op
  • Het gaat niet om frustraties, alles is verbloem baar blijkt, ook ik ga stoppen.

    Hele fijne feestdagen toegewenst allemaal!!!

    En een heel goed begin!!

    En ik bedank de Schuttevaer bij deze, dat dit medium mogelijk is .

    Groet,

    Geplaatst door: Piet Bennik op
  • En Piet,

    Nog steeds snap je mijn weerwoord niet;
    Ik heb in voorgaand schrijven aangegeven dat als op een vraag van de ASV aan het ministerie, om zitting te mogen nemen in de bewuste klankbordgroep, en deze wordt door het ministerie af gewezen, het ver beneden peil is om dat een andere brancheorganisatie in de schoenen te schuiven.
    Los van het feit, of je wel of niet, met welke redenatie van die ander het eens bent.
    Dat was zelfs niet de opzet van mijn reactie.
    Mijn reactie was en is, dat je zo niet met elkaar omgaat.
    Je geeft zelf de geschiedenis aan, dus je weet hoe de hazen lopen.
    Ik denk dat ik als BLN lid, zelf wel kan beslissen, of en hoe bepaalde dingen zijn gekomen of gegaan.
    Heb ik geen Piet Bennik, als denktank van de ASV, nodig om mij/ons (BLN) dat te laten uitleggen.
    De leden van de BLN zijn zelfstandig genoeg, om de vertegenwoordiging en hun zienswijze hierop te ventileren.

    Je geeft het ministerie de schuld, de BLN doet het niet goed, de advocaat van de Vibia laat het erbij zitten, schrijft verder nog dat de BLN niet democraties te werk gaat, dit alles omdat we niet geheel de mening van de ASV delen.

    Kortom frustratie bij Piet, omdat we niet zijn, en of de denkwijze van de ASV volgen.
    Wordt lid van de BLN, dan kun je invloed uitoefenen op het beleid, of middels vergaderingen of tussentijdse contacten, om jou mening te ventileren.

    En tot drie maal toe refereren, in verschil van denkwijze, tussen bestuur en of vertegenwoordiging van de BLN naar hun achterbank toe gaat vervelen, evenals spreken over messteken in de rug.

    Reageer je frustratie ergens anders af.

    Deze discussie ga ik afsluiten, met toch een ieder fijne feestdagen te wensen, en een gezond 2016.

    Gr. Sjaak van Wijk

    Geplaatst door: J. van Wijk op
  • Sjaak,

    Nu suggereer dat de BLN het weer niet gevraagd heb?

    Hierbij nog even een stukje historie voor het geval dat de BLN leden het vergeten zijn, omdat ik er zogenaamd naast zou zitten.

    De geschiedenis:

    Even een stukje geschiedenis om nog even een paar mensen het geheugen wat op te frissen.

    Ergens in 2011 hebben RWS en KVS afgesproken met elkaar dat er voor het huisvuil een betalingsregeling moest komen. In december van dat jaar ontviel het iemand van de afdeling zeeland het tijdens een jaarvergadering en die had het gelijk over €750 per jaar abonnementsgeld. In 2012 kwam het inderdaad landelijk boven water en is de ASV een officiële en onafhankelijke petitie gestart. Hier hebben zich 1068 mensen hun mening kenbaar gemaakt. Dit waren echt niet alleen ASV leden! Inmiddels was het abonnement geld ook al gereduceerd naar een €400 per jaar. Ook werd de VIBIA opgericht mede door de huisvuil perikelen. In hetzelfde jaar werden alle gratis bakken weggehaald en vervangen door wel 25 gesloten bakken.

    T.S. maakte gelijk een statement en kreeg een boete, die hij wijselijk niet betaalde.

    Op 24 januari is er een delegatie van de ASV en een man van de grootste vereniging van watersporters naar het Vaste land af gereisd. Daar werden we ontvangen door G.K. en L. van T.. Ik weet het nog als de dag van gister, dat G. gelijk riep we kunnen twee dingen doen of het er mee eens zijn of we gaan rechten. L. vertelde, dat rechten te duur en te lang zou duren. En vond eigenlijk dat wij als binnenvaart gelijk gesteld moesten worden met mensen aan de wal met een tweede huis. Dus vond en ik denk vind ze nog steeds dat wij ook voor ons huisvuil moeten betalen. Ik kon haar op geen mogelijkheid samen met E.L. en G.V. op andere gedachten krijgen. Nee, zij ging voorstellen meerdere bakken (25) te plaatsen en gescheiden afval in te zamelen. Daarbij moest het abonnementsgeld ook omlaag, dan zouden er meer binnenvaart bedrijven een abonnement nemen (300 stuks toen). Hiermee wuifde ze dus een petitie weg, die door haar eigen achterban mede was ondertekend. Zelfs de handtekeningen actie van VIBIA word gewoon genegeerd.

    Hier blijkt dus al hoe ondemocratisch de KVS is en de BLN d.m.v. G.K. liet het zich zo gebeuren, die gaf geen weerwoord meer. Later zijn we met zijn allen naar de RWS geweest, hier heeft de ASV vragen gesteld aan de RWS over hoeveel het oude systeem kostte, waar overigens tot op heden geen antwoord gekregen. Dus hebben wij daar laten noteren dat wij geen medewerking verlenen om de binnenvaart te stimuleren, dat om aan een abonnement systeem mee te werken. L. daarin tegen was helemaal in haar nopjes, want ze kreeg extra bakken en gescheiden afval bakken erbij, en als klap op de vuurpijl ook nog eens een verlaging van het abonnement tot en met 2016, dan word de zaak geëvalueerd.

    Ondertussen heeft VIBIA ook een advocaat in de arm genomen die met een uitslag kwam, uiteraard laat die het ook ergens zweven en is niet concreet.

    Daarnaast is T.S. schuldig bevonden, maar krijgt geen boete????

    Ik heb bij de belastingdienst middels officiële brieven gecheckt of huisvuil bedrijfsafval is en dit is negatief beantwoord door de belastingdienst. Dus het is huisvuil in de privé sfeer en het staat wel degelijk goed omschreven in het CDNI verdrag.

    Dus nogmaals voor de goede orde, ook al blijf je onafhankelijk van BLN/KS dan word je mening met bewijslast gewoon genegeerd, en de eigen zin van kantoorlieden zelfs tegen de zin van hun eigen achterban door gezet.

    En ik begrijp tot op heden nog steeds niet dat de leden van de BLN/KS hier niets aan doen! De rest mag uzelf bedenken en invullen.

    Ook begrijp ik niet dat het bestuur van de BLN/KS dit over zich laat komen. Neem eens een standpunt in!!

    De ASV en VIBIA hebben in het verleden altijd een standpunt in genomen in het belang van de schippers. Zelfs met de transitie heeft de CBRB een standpunt ingenomen!
    Tot dusver.

    Maar Sjaak hoe gaan we het idee van AZOLLA nu invullen, zoals ik al zei het ministerie duld mij en 1068 petitie ondertekenaars niet blijkbaar. met instemming van BLN/KS, want die verzetten zich hier niet tegen.

    P.S Ik heb de namen bewust niet volledig genoemd.

    Fijn weekend,

    Geplaatst door: Piet Bennik op
  • En dan doe jij middels je reactie er nog een schepje bovenop, door te stellen, dat het een vraag VAN de BLN was, en niet AAN de BLN.
    ————————
    Onderstaand heb ik geschreven,
    Ten slotte was het geen vraag aan BLN, maar aan het ministerie, om deel uit te mogen maken van de bewuste klankgroep.

    Piet je kan er soms zo ver naast zitten.

    Geplaatst door: J. van Wijk op
  • “Jullie”, “wij”… zo komt de binnenvaartschipper er wel! En de ministeries maar lachen. Haha, kijk ze doen het weer! Ze vechten weer om hetzelfde been! Kleuters.

    Geplaatst door: Jan Janssen op
  • @ Sjaak van Wijk,

    Je kan mij wel niet zo netjes vinden Sjaak, maar jij heb zelf laatst nog bij bijeenkomsten gezeten waarbij ASV en BLN proberen draagvlakken met elkaar te verenigen. Hier komt toch ook wel weer een beetje vertrouwen bij kijken, ook ik was hier positief over, dat weet jij net zo goed als ik.
    Ik ben ook voor samenwerken, alleen is dit hiermee weer volledig teniet gedaan in mijn opinie.

    Als je dan niet rechtstreeks word benaderd(lees op de hoogte word gesteld) door jouw club, maar het via een omweg moet horen wat er gaande is, snap je wel hoe wij de ASV en de VIBIA zich voelen en welke reactie je kan verwachten.

    En dan doe jij middels je reactie er nog een schepje bovenop, door te stellen, dat het een vraag VAN de BLN was, en niet AAN de BLN.

    Voor de duidelijkheid: Er is dus NOOIT enig overleg geweest tussen BLN en ASV of VIBIA met de vraag aan de minister om deel uit te maken van het klankbord groep. Dus de vraag is ondanks het gladde ijs van de huisvuilsoap, gesteld zonder de anderen in te lichten omtrent deze, tijdens zo’n overleg.

    Dat hoeven wij niet te doen, is natuurlijk jouw antwoord! Maar het zou wel zo netjes zijn! Vooral als je wilt samenwerken!

    Maar dat doet jouw clubje niet, die steekt liever met een mes in de rug van de mensen, die hier keihard aan hebben getrokken,
    Het zijn overigens ook de eigen BLN/KS leden die middels een petitie (1068 handtekeningen) en via VIBIA (veel vrouwen van BLN leden)met een handtekeningen actie tegen waren, en nog steeds zijn.
    Want de BLN moet in gesprek blijven met de minister, dus de minister is belangrijker dan de leden, waarvan jullie de belangen zouden moeten behartigen.

    Zelf zeg je dat het niet klopt met het huisvuil, net als vele BLN leden met jouw, maar tevens doen jullie er niets aan. Hier hebben we het vaak genoeg over gehad.
    Dan vraag ik mij af hoe geloofwaardig en betrouwbaar kom je over, en hier bedoel ik niet alleen naar de binnenvaart mee!

    Volgens mij had juist de huisvuilsoap een mooi argument kunnen zijn, om een samenwerking op basis van vertrouwen te creëren.
    In deze hebben jullie zelf de eerste aanzet gegeven, om dit voorlopig grondig om zeep te helpen.

    Tja, als jullie dit een negatief antwoord vinden, dan weten jullie blijkbaar ook niet wat democratie is. Dat is namelijk vrijheid van meningsuiting!!

    Ik ben het met AZOLLA eens, maar ik mag dus absoluut niet aan een enquête meedoen, en daar stemt de BLN/KS mee in!!!
    Wel effen bij de les blijven Sjaak! Ik sla niet wild om mij heen, het is ernstiger dan ik al dacht.

    @ mijnheer Steenstra,

    U weet net zo goed als ik waarom de ASV zich niet aansluit bij de BLN. Aansluiten is de manier om een organisatie me een eigen mening monddood te maken. Is hier de binnenvaart mee gediend? NEE.
    Separaat samenwerken? JA, maar niet op deze manier, alleen wij maken het kenbaar, en ja dat vinden jullie nu eenmaal niet prettig, dat er zaken aan het licht komen over hoe ze werkelijk gaan. Het eerste wat er dan word geschreven is da we huilie huilie doen, maar waarheid is anders en kan wel eens een bittere pil zijn.

    Lees maar eens het ligplaatsenbeleid van Gorinchem en het Merwede kanaal er op na. Louter en alleen, omdat de ASV hier goede argumentatie en procedures hebben aangespannen is het beleid er heel anders uit gaan zien! Alleen dit zijn zaken die u niet wil inzien en horen en u leest alleen in uw magazine dat het de BLN gelukt is dit te bewerkstelligen. Hoe was het ook alweer? “pronken met andermans veren”.

    Nu veel wijsheid maar weer heren.
    Groet,

    Geplaatst door: Piet Bennik op
  • Dossier huisvuil;

    Ik denk dat hier enkele mensen van zowel RWS, Ministerie, en de Brancheorganisaties voor de binnenvaart, best mee in hun maag zitten, en dat het morgen, of overmorgen ook niet zal zijn opgelost.

    Maar het kwalijke in deze discussie, wordt door de heer Piet Bennik nog eens onderstreept, nl. een bepaalde vorm van partij politiek tw. ASV versus de rest.

    Door een negatief antwoord van de minister aan te grijpen, en op deze wijze af te geven op andere brancheorganisaties, is niet zo netjes.
    Ten slotte was het geen vraag aan BLN, maar aan het ministerie, om deel uit te mogen maken van de bewuste klankgroep
    Als dan het antwoord je niet bevalt, ga je naar andere (BLN) trappen, dit komt bij mij allemaal zeer onvolwassen over Piet.
    Had je (ASV) het net zo gespeelt als met die enquête aangaande het huisvuil, enkele jaren geleden, had je veel meer credits gehad.
    Maar aaneengesloten wild om je heen slaan, het liefst richting mensen (BLN) waarvan je samenwerking verlangt, komt zeker geen coalitie uit voort.

    Ik persoonlijk denk dat de inzending van AZOLLA, mij het meeste aanspreekt, en Piet, dan heb je een onafhankelijk antwoord.

    Gr. Sjaak van Wijk

    Geplaatst door: J. van Wijk op
  • Meneer Steenstra het klopt wel degelijk dat je als BLN alleen zit als brancheorganisatie.
    Want de CBRB is een redersclub.
    En dat Interstream is een rederij.
    Maar weet je wanneer ik als ASV lid huilie huilie zou doen.
    Als de ASV in die klankbordgroep plaats zouden nemen.
    En mede verantwoordelijkheid zou nemen in een illegale wet.
    Maar hulde aan de persoon die voor BLN invulling en verantwoordelijkheid mag geven aan een illegale wet.
    Ik zou het niet durven doen uit naam van de binnenvaart.

    Geplaatst door: J.D. Ruijtenberg op
  • Heren Smitsman en Ruijtenberg
    Goed lezen is best moeilijk he. Ik ga in mijn commentaar totaal niet in op de inhoud van de brief of hoe een brancheorganisatie zich moet gedragen. Ik schrijf alleen dat ASV nu huilie huilie doet omdat zij niet gevraagd word. En meneer Smitsman, de CBRB is dat geen brancheorganisatie? zo ja dan is het samen met BLN toch meervoud?

    Geplaatst door: D.P. Steenstra op
  • Weet je wat ik op zijn zachtst gezegd merkwaardig vindt?
    Dat er een D.P.Steenstra bestaat die zulke domme dingen schijft.
    Ik heb het idee dat je er helemaal niks van snapt.
    En ik hoop dat het denkniveau van U niet het denkniveau van BLN is.
    Want dan begin ik me echt zorgen te maken.
    En ik denk dat BLN U allang gebeld heeft om dit niet meer te doen.
    Ik denk namelijk dat BLN met deze brief van het ministerie flink in zijn maag zit.
    Het ministerie legt met deze brief namelijk nogal bloot hoe je als BLN wordt misbruikt.
    Dus beste Leny: veel succes in je platform.
    Ik zou die dag bellen dat ik ziek ben.

    Geplaatst door: J.D. Ruijtenberg op
  • D.P. Steenstra,

    U heeft het eerst over brancheorganisaties(meervoud) en daarna suggereert u min of meer dat er maar een brancheorganisatie is… Wat is de ASV dan? Ik ben van mening dat de ASV meer brancheorganisatie is dan BLN, waar inmiddels niet alleen binnenvaartorganisaties zitting in nemen, maar ook partijen met andere zo niet tegengestelde belangen die onze onderhandelingspositie als binnenvaart t.o.v. beleid makende instanties verzwakken, omdat we van te voren al compromissen aan moeten gaan. Dus zegt u het maar.

    Geplaatst door: M Smitsman op
  • Mnr Steenstra,
    Ik was net als u lid van Schuttevaer maar werd totaal niet gehoord betreffende huisvuilsoap si eisen etc etc etc heb inmiddels mijn lidmaatschap beëindigd en ben overgestapt naar de ASV omdat daar wel iedereen meeteld !
    Alleen al t feit dat binnen een paar jaar de echte Schuttevaer kopstukken weggegaan zijn zegt mij genoeg !
    Dat ASV weggestuurd cq bedankt word is al erg genoeg ,maar dat uw ,mijn en ieders vrouw niet gehoord mag worden vind ik ronduit onbeschoft

    Geplaatst door: S.K.J. Daalder op
  • De ASV is vele malen gevraagd om zich aan te sluiten bij BLN. Maar dit wilde de ASV pertinent niet. Nu de overheid dingen wil gaan bespreken, heeft zij brancheorganisaties uit genodigd onder andere de BLN. En nu is het huilie huilie bij de ASV. En weer heeft volgens de ASV (de grote boze wolf) BLN het fout gedaan en is dit allemaal de schuld van BLN. Ik vind dit op z’n zachts gezegd zeer merkwaardig van de ASV.

    Geplaatst door: D.P. Steenstra op
  • Een opiniepeiling onder alle aan boord werkende mensen die met deze huisvuilsoap te maken hebben
    zou een realistischer beeld scheppen als de zgn. klankbordgroep waarvan uit het verleden is gebleken dat er zeker een in zit die niet schroomt om met een dubbele tong te spreken uit eigen belang ,maar niet in het belang van de mensen die er in de praktijk mee te maken hebben.

    Geplaatst door: Azolla op
  • Gelukkig staat de originele tekst in de andere kranten!

    Ik proef hier bijna een “hoera” voor DE brancheorganisatie, de minister heeft voor ons gekozen, om mede te evalueren, en ASV en VIBIA buitenspel gezet. Het geeft gelijk aan hoe democratisch de brancheorganisatie werkelijk is. En voor welke partij ze zijn, de schipper, of de regering, u mag het zeggen en bepalen hoever ze kunnen gaan.

    Niet te stoppen is het nieuwe motto van de BLN/KS. Dit klopt ook wel niet te stoppen, met het denken dat zij de enige gesprekspartner zijn van onze minister, maar er is alleen een addertje onder het gras.
    Die adder is lijkt mij VIBIA, de minister is schijnbaar vergeten, dat heel veel vrouwen van de VIBIA ook de vrouw zijn van de mannen die lid zijn bij de BLN/KS. Het rare is deze vrouwen zijn onlangs nog voor een goed gesprek bij de minister geweest. Hoe zullen die zich voelen, dat hun eigen vrouw niet mee mag praten, vraag ik mij dan af. Zelfs met zo’n onderwerp als de huisvuilsoap, het lijkt wat dom, maar het heeft wel behoorlijke gevolgen lijkt mij.

    Ik denk ook dat door dit soort acties, waarbij BLN/KS toch niet voor samenwerken met andere organisaties blijkt te zijn, (anders hadden die wel gereageerd naar VIBIA en ASV) toe hoe de vork in de steel zat en zit, verre gevolgen kan hebben. Zover, dat dit nog wel eens wat leden kan gaan kosten (ook al zullen ze dit nooit toegeven).
    Het feit is wel de BLN/KS is en blijft in gesprek met andere organisaties, maar ondertussen willen zij alleen het beleid bepalen, en houd de andere organisatie blijkbaar aan het lijntje. Dit zet verder gesprekken op scherp lijkt mij. Weer een leugen/ motto die word achterhaald. We moeten samenwerken! We hebben samen draagvlakken!!

    Tja, en dan een bureau die de zaak gaat evalueren met louter en alleen voorstanders. Hoe zou dat er uit gaan zien, een beetje wisselen van bakken op plaatsen, en ach die paar honderd abonnementen, ja, die zijn niet kosten dekkend! Hoe zullen we dit aanpakken, ach, doe maar de hele vloot verplichten om mee te betalen. Maar we blijven nog steeds met onze buitenlandse collega’s zitten die kunnen hun privé huisvuil niet kwijt, tjonge wat zijn we gastvrij.

    Het is gewoon lachwekkend wat hier gebeurd, en dat neemt DE brancheorganisatie BLN/KS koninklijk serieus!!!
    Hoever kun je zinken als brancheorganisatie om hieraan mee te werken?

    Voor mij is de BLN/KS op dit probleem “niet te stoppen” van hun eigen ondergang!!!

    24 januari 2013 zal nog lang in mijn geheugen blijven staan…..

    Veel wijsheid en een goede vaart.

    P.S. Vergeet niet vrouwen moeten tegenwoordig mondiger worden, volgens de regering, nu is dit wederom een goed voorbeeld!

    Geplaatst door: Piet Bennik op
  • Het is ook erg ongelooflijk dat onze “excellentie” bepaald wie er in de klankbordgroep mag zitten.Dus zitten vertegenwoordigers die het eens zijn met het vrijwillig gedwongen systeem.Hoop dat me collega,s die daar georganiseerd zijn iets tegen het” vage SAB “systeem wat kennen doen.Het onderzoeksbureau wat door de belastingbetaler wordt betaald,die heeft al opdracht gekregen om mensen te interviewen die niet tegen zijn.Dus ben bang dat ik er niks tegen kan argumenteren.

    Geplaatst door: T.M.M. Grooten-Wendt op
  • We kopen ons eten en verdere persoonlijke zaken als privé persoon. Wat overblijft na gebruik is zakelijk. Wanneer vindt die verandering plaats?
    Moeten toch bij minister Dijsselbloem maar gaan zeggen dat de privéopname aftrekbaar zijn als bedrijfskosten.

    Geplaatst door: GJH Hompus op
  • waarom dan geld uit gaan geven aan een klankbordgroep? als we niet zo netjes waren en milieu vriendelijk als binnenvaart, dan hadden we allang het halve IJsselmeer volgegooid met troep,

    Geplaatst door: J.G.J. van Maren op
  • waarom dan geld uit gaan geven aan een klankbordgroep? als we niet zo netjes waren en milieu vriendelijk als binnenvaart, dan hadden we allang het halve IJsselmeer volgegooid met troep,

    Geplaatst door: J.G.J. van Maren op
  • Ik zeg een gang naar de rechtbank is zo gemaakt als ASV lid zou ik zo vrijwillig mee willen betalen tegen dit vrijwillig gedwongen systeem van ons Rijkswaterstaat en mevr de minister
    Schaamteloos dat dit kan en mag in een land waar iedereen behalve Nederland inspraak heeft
    Vraag eerst maar eens hoeveel varende leden Schuttevaer kwijt is geraakt door dit hersenspinsel

    Geplaatst door: S.K.J. Daalder op
  • Ofwel we worden naar alle waarschijnlijkheid verkocht en verraden door de klankbordgroep.

    Geplaatst door: M Smitsman op
  • Ofwel we worden naar alle waarschijnlijkheid verkocht en verraden door de klankbordgroep.

    Geplaatst door: M Smitsman op

Reageer