Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Stichting zoekt besteding voor NN-miljoen

ROTTERDAM

Projectvoorstellen voor besteding van de één miljoen euro aan omstreden NN-gelden kunnen worden ingediend bij de Stichting Beheer NN-gelden. De voorstellen moeten liggen in de sfeer van veiligheid en gezondheid van personeel, en ten goede komen aan de gehele sector.

De NN-gelden zijn gerestitueerde premie van een grote groep binnenvaartondernemers die zich eind vorige eeuw via de binnenvaartorganisaties verzekerden tegen arbeidsongeschiktheid bij Nationale Nederlanden. De binnenvaartorganisaties streden tot voor de rechter over besteding van de gelden.

De organisaties wilden het geld aanvankelijk besteden aan de vorming van één binnenvaartorganisatie voor de hele branche, maar doordat het transitieproces stuk liep is een andere bestemming nodig.

De gerechtelijke uitspraak uit 2011 stelde dat de gelden besteed dienen te worden aan projecten in de sfeer van veiligheid en gezondheid van personeel of terugbetaald dienden te worden aan de premiebetalers. Dat laatste gaat echter niet lukken.

Terugbetaling complex

Terugbetaling blijkt zeer complex, stelt BLN- Koninklijke Schuttevaer. ‘Doordat een deel van de individuele ondernemers niet meer traceerbaar is door fusies, faillissementen, bedrijfsbeëindigingen en overlijden zijn de rechtsopvolgers moeilijk te achterhalen. En gegeven dat er vier mantelovereenkomsten zijn gesloten waarbij bij de ene tekorten zijn ontstaan die zijn gecompenseerd door de overwinsten van de andere mantelovereenkomsten, is het ondoenlijk om uit te rekenen hoeveel geld terugbetaald zou moeten worden. Hier zou erg veel tijd en geld mee gemoeid zijn, hetgeen zich niet vertaalt in meerwaarde voor de sector.’

De gelden werden in 2013 ondergebracht bij de Stichting Beheer NN-gelden. In december 2014 werden de statuten gewijzigd van een beheerstichting naar een stichting die de gelden mag bestemmen. De Stichting heeft een vijfkoppig bestuur, een onafhankelijke voorzitter (Arie Kraaijeveld), twee bestuursleden voorgedragen door het CBRB (Kees de Graaff en Robert Kasteel) en twee bestuursleden voorgedragen door BLN-Koninlijke Schuttevaer (Sjaak Oudakker en Hester Duursema). Kees de Graaff en Sjaak Oudakker hebben zitting namens de premiebetalers.
Projectvoorstellen kunnen worden ingediend bij directeur Hester Duursema van BLN-Koninklijke Schuttevaer of en/of bij directeur Robert Kasteel van het CBRB.

Het bestuur van de Stichting Beheer NN-gelden gaat de voorstellen beoordelen en gaat openbaarheid geven over de projecten en de bijbehorende uitgaven. (MdV)

Wat te doen met het NN-miljoen?
Zeg het maar: waar moet de één miljoen euro van de NN-gelden naartoe? Help mee een zinvolle besteding te vinden door hieronder je suggestie(s) met motivatie te plaatsen als een reactie.  Elk idee is welkom, zolang het maar ligt in de sfeer van veiligheid en gezondheid van personeel, én ten goede komt aan de gehele binnenvaartsector.

Reacties (1)
 • H Van Roozendaal

  Jammer het OCB had hiermee gered kunnen worden en nog vele jaren goed werk kunnen doen.
  Mooie basis om nieuwe financiering te zoeken.
  Hadden de reds ontwikkelde producten, zolals de modules over veiligheid in de tankvaart, niet bij commerciele partijen ondergebracht hoeven worden.

  Maar ach soms is het politieke spel belangrijker dan het resultaat.

  Nu maar snel voorstellen indienen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook