Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

33e Schuttevaerrace vormt ultieme uitdaging

STAVOREN

De 33ste Schuttevaerrace – bijna 48 uur onafgebroken zeilen, fietsen en hardlopen – gaat vrijdagmorgen 5 juni in Stavoren van start. De bemanning moet voor het sportevenement naast goed kunnen zeilen, een goed getrainde hardloper en wielrenner aan boord hebben. In combinatie met onzekere factoren zoals wind, stroom en tij vormt de Schuttevaerrace voor alle deelnemers een ultieme uitdaging.

1 / 1
33e Schuttevaerrace vormt ultieme uitdaging

33e Schuttevaerrace vormt ultieme uitdaging

Gestart wordt er in Stavoren, waarna een non-stop traject wordt afgelegd via Kornwerderzand, Texel, Vlieland, Harlingen en Terschelling. Om tenslotte na 110 mijl varen, 130 kilometer fietsen en 32 kilometer hardlopen weer in Stavoren te finishen. Tijdens de race wordt gebruik gemaakt van Track & Trace waardoor de race op internet live te volgen is: www.schuttevaerrace.nl

Spectaculaire start

Bij de start van de race op vrijdag 5 juni om 07.00 uur rennen alle deelnemers vanaf Skips Maritiem naar de zeiljachten in de Oude Haven. Het is voor de vaak talrijke toeschouwers een spectaculair gezicht om de jachten te zien vertrekken. De zeiljachten varen vervolgens over het IJsselmeer zo snel mogelijk naar Kornwerderzand. Na het gezamenlijk schutten in Kornwerderzand gaan de zeiljachten de Waddenzee op en wordt koers gezet naar Texel.

Op Texel stappen de fietsers van boord voor de eerste tijdrit van 60 kilometer. Zodra de fietsers weer terug zijn, gaan de trossen los richting Vlieland. Afhankelijk van de klasse wordt er via de Boontjes of via de Paardenhoek gezeild. Op Vlieland gaan de hardlopers aan wal voor hun zwaarste traject: een halve marathon in het donker.

Bij terugkomst van de lopers wordt er naar Harlingen gezeild voor de tweede tijdrit op de fiets. Dit over een afstand van 69 kilometer. Vanaf Harlingen wordt koers gezet naar Terschelling. Op Terschelling vindt het tweede looptraject plaats over een afstand van 12 kilometer. Vanaf Terschelling varen de zeiljachten via Konwerderzand terug naar de finish in de Buitenhaven Marina van Stavoren.

Ratingsysteem

De verwachting is dat het eerste jacht op zaterdagmiddag 6 juni zal finishen. Omdat een ratingsysteem wordt gehanteerd zal het daarna nog lang spannend blijven wie de overall winnaar van de race zal worden. De prijsuitreiking vindt plaats op zondagochtend 7 juni 11.00 uur in strandpaviljoen ‘De Potvis’.

De Schuttevaerrace wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers met hulp van sponsors. Dit jaar verbindt Red Bull zich als nieuwe sponsor aan de race. In 2014 gingen 32 teams met elkaar de strijd aan. Dat was meer dan in 2013. De wedstrijdorganisatie hoopt dat deze stijging zich voortzet, ook met internationale deelnemers. Inschrijven voor de Schuttevaerrace kan tot en met 31 mei 2015 via www.schuttevaerrace.nl. (DvdM)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook