Geen stakingsacties bij Rederij Doeksen

Dreigende stakingsacties bij Rederij Doeksen (Terschellinger Stoomboot Maatschappij, TSM) zijn voorlopig afgewend. Vakbonden FNV en CNV gingen woensdag 28 mei weer met de rederij in gesprek over een nieuwe cao en dat leidde tot een principeakkoord. Het akkoord wordt door de bonden aan de leden voorgelegd.

Rederij Doeksen was verbaasd over het ultimatum dat zij op 26 mei ontving van vakbonden FNV en CNV. De bonden waarschuwen hierin voor acties als werkonderbrekingen voor kortere of langere duur als niet ingegaan zou worden op de door hen gestelde eisen. Het ultimatum ging volgens Doeksen ondermeer voorbij aan het verbeterde loonbod van de rederij van 2,4% voor een tweejarige cao.

Onderhandelingen

Na beëindiging van het conflict met EVT heeft de directie van Rederij Doeksen vakbonden FNV en CNV uitgenodigd voor cao-overleg. Op 22 april is eenmalig onderhandeld. Dit overleg werd door de bonden beëindigd. Sindsdien heeft Rederij Doeksen de vakbonden herhaaldelijk uitgenodigd voor overleg om een conflict te vermijden, maar daaraan gaven de bonden tot woensdag geen gehoor.

In de jaren 2012 en 2013 werd door TSM circa 3,7 miljoen verlies geleden. Hoewel de financiële situatie van het bedrijf zich dit jaar voorzichtig zal herstellen, houdt de directie rekening met een verlies over 2014 van ca. 0,8 miljoen.

Ook werd door holdingmaatschappij Koninklijke Doeksen en TSM onlangs een miljoeneninvestering gedaan om het ms Spathoek van EVT over te nemen en de werkgelegenheid voor de komende 15 jaar zeker te stellen. Hiermee werden ingrijpende reorganisaties vermeden en waren gedwongen ontslagen van de baan.

Ondanks de miljoenenverliezen en investeringen is Rederij Doeksen volgens directeur Paul Melles bereid haar medewerkers een marktconforme loonsverhoging van 2,4% te geven vanwege het perspectief dat de concessie biedt. De bonden hielden vast aan hun eis van 4,3%, maar naar verluidt is er nu een compromis bereikt.