Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Enquête naar buitenlandse beloning binnenvaartpersoneel

DEVENTER

De buitenlandse beloningsconstructies voor personeel in de binnenvaart zijn onderwerp van journalistiek onderzoek door de redacties van Schuttevaer en het Radio1 programma Reporter Radio.

Door de slechte economische situatie kijken steeds meer schippers naar mogelijkheden om hun kosten te verlagen. In de EU is er vrij verkeer van goederen en diensten. Het is mogelijk in het ene land gevestigd te zijn en in het andere land te werken.

In de binnenvaart zijn veel mensen uit andere landen werkzaam omdat bijvoorbeeld in Polen en Tsjechië de lonen lager zijn. Ook is het mogelijk om Nederlands personeel in een ander land in te schrijven. Bijvoorbeeld in Cyprus of in Liechtenstein. In het verleden gebeurde dat ook wel via Luxemburg. Het voordeel hiervan is dat de werkgever dan minder loonkosten heeft.

Schippers/ondernemers hoeven voor personeel dat in bijvoorbeeld Cyprus staat ingeschreven minder premies af te dragen. Voor de werknemer kan dat nadelig zijn omdat werken via zo’n constructie onder andere een AOW- en pensioengat betekent.
Om een goed beeld te krijgen, doen de redacties van Schuttevaer en het Radio1 programma Reporter Radio een beroep op varende ondernemers, lezers en luisteraars bij het invullen van een enquête. Gegevens van deelnemers worden nergens opgeslagen, reageren is volkomen anoniem. De enquête sluit op maandag 26 mei om 24:00. (DvdM)

Via de link hieronder komt u bij de enquête:
https://www.surveymonkey.com/s/YD92FF5
Dank voor uw medewerking!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook