Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Schipper Martin Mannak op mountainbike door Uganda

Zutphen

Schipper Martin Mannak (ms Janny) uit Zutphen gaat 16 mei in Uganda een ‘muskathlon’ fietsen. Dit is een sponsortocht van 120 km op een mountainbike om arme moeders, kinderen en studenten te ondersteunen.

1 / 2
Schipper Martin Mannak op mountainbike door Uganda

Schipper Martin Mannak op mountainbike door Uganda

  • Uitdaging om kwetsbare kinderen te ondersteunen

Door de burgeroorlog die hier tot voor 4 jaar woedde zijn veel mensen getraumatiseerd. Martin is deel van een groep van ruim honderd mannen die dit jaar deze prestatie gaan leveren. De muskathlon wordt georganiseerd door de mannenbeweging De 4de Musketier. Alle deelnemers proberen zich individueel voor 10.000 euro te laten sponsoren. De fondsen gaan naar moeders, baby’s, kinderen en studenten, die door de organisatie Compassion worden ondersteund.

‘Je kunt niet in je eentje de hele wereld verbeteren, maar wel het verschil maken voor één kind’, zegt Martin Mannak . De inmiddels gepensioeneerde schipper fietst elk jaar de Friese Elfstedentocht en is voor de muskathlon al volop in training. De Janny ligt al ruim een maand stil. ‘Zaterdag ben ik in Havelte nog een rondje wezen trainen met een andere deelnemer. Ik ben weer helemaal uitgerust!’

120 kilometer

De Muskathlon in Uganda bestaat uit een halve of hele marathon lopen of 120 km afleggen op de mountainbike over een parcours dat is uitgezet bij een van de locaties waar Compassion actief is. De Musketiers lopen en fietsen in Kapchorwa, in het oosten van Uganda. Dit is de geboorteplaats van Stephen Kiprotich, olympisch- en wereldkampioen marathonlopen en ambassadeur van de Muskathlon.

‘Met een veel warmer klimaat en andere omstandigheden dan bij ons wordt de tocht een hele uitdaging’, realiseert schipper Mannak zich. ‘Ik wil deze uitdaging aangaan om mensen in Uganda hoop te brengen. Door dit in het land zelf te doen geef je meer dan geld alleen: we ontmoeten de mensen die door ons ondersteund worden en we laten zo zien dat zij belangrijk zijn, dat we betrokken zijn bij hun leven en dat we om ze geven.’

Sponsoring

De uitdaging is niet alleen lichamelijk, maar ook wat het sponsorgeld betreft. ‘Alle renners laten zich voor 10.000 sponsoren. Samen gaan wij voor een opbrengst van 2 miljoen euro. Daarmee kunnen we veel moeders en baby’s, kinderen en studenten helpen.’

Op de Muskathlon-website staan alle deelnemers vermeld. Door de gewenste deelnemer aan te klikken, wordt zijn motivatie zichtbaar en kan de sporter aan een donatie worden geholpen. Voor 29 euro is ook rechtstreeks sponsoring van een kind mogelijk, zodag het 3 jaar voedsel, medische zorg en onderwijs krijgt. Mannak: ‘Als u een kind wilt sponsoren, laat het me weten, dan kan ik zorgen dat dit geregeld wordt.’

De 4e Musketier heeft Uganda als bestemming gekozen, vanwege het vele onrecht dat mensen wordt aangedaan. In veel delen van Uganda heerst een constante politieke onzekerheid en corruptie, is de buitenlandse schuld erg hoog en heeft het land te kampen met aids. Martin: ‘Reden te meer om de mensen daar een hart onder de riem te steken. Ik weet zeker dat wij met alle lopers, fietsers en sponsors een grote bijdrage kunnen leveren. Wij kunnen door onze betrokkenheid het verschil in levens uitmaken. Daar wil ik mij voor inzetten.’ (DvdM)

Reacties (1)
  • Henk Knol

    Petje af hoor voor deze onderneming die je aan gaat!!. Ik wens je veel geluk en sterkte en PLEZIER daar Martin !!

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook