Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Levensredder’ Hannes van Vliet overleden

OUDERKERK/CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Johannes Aart van Vliet, de bekende binnenvaartschipper uit Ouderkerk aan den IJssel en ‘levensredder’ bij de Watersnood van 1953, is zondag 4 augustus op 89-jarige leeftijd in verzorgingshuis De Rozenburcht in Capelle aan den IJssel overleden.

De Ouderkerker ontving op 7 januari 2009, bijna 56 jaar na dato, alsnog een onderscheiding voor zijn heldendaad tijdens de watersnoodramp van 1953. Van Vliet en zijn vriend Cor Heuvelman kregen een zilveren medaille van de Stichting Carnegie Heldenfonds. Volgens de Carnegie-organisatie leverden de mannen een belangrijke bijdrage aan het redden van de IJsseldijk, in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Daarmee hielpen ze mee duizenden mensenlevens te redden in het achterland.

Tijdens die zeer zware storm en ijzige koude leverde hij met zijn schip heel wat zandzakken aan de Hitlandse Groenendijk af, waar de IJsselaak van schipper Arie Evegroen juist in het dijkgat was gezet. Hiermee droeg Van Vliet bij aan het voorkomen van een overstroming van Hollands diep gelegen in het Groene Hart. Terecht was hij (en met hem zijn familie) hier erg trots op.

Hannes (opa Boot) van Vliet, wordt donderdag 8 augustus op de begraafplaats aan de Hollandsche IJssel in Ouderkerk aan den IJssel begraven. Met de ijsselaak Den Onthaestingh wordt hij naar zijn laatste haven- en rustplaats gebracht. (PvV)

Reacties (1)
  • marrie van vliet-lodder

    hallo fam. van vliet, in de eerste plaats gecondoleerd met de heer hannes van vliet. ik schrijf dit namens mijn vrouw marrie(maaike) lodder uit bolnes/ridderkerk. zij ging ald kind(rond 1960/1962) van tijd tot tijd achter op de bromfiets van bolnes/ridderkerk naar ouderkerk a/d ijssel. haar vader is/was arie(arie pieter) lodder. hij werkte destijds op de “klinknagelfabriek”in bolnes. uw familie, een aantal broers, waaronder aart, kwamen volgens overlevering, ijzer halen met hun schip. mijn schoonvader, overleden in 1966 door een ernstig bedrijfsongeval, had contact met uw familie en met name aart. hoe is het nu met de familie? mijn schoonmoeder is ook overleden, in 2002. ze hadden/hebben 5 kinderen: els, marrie,corrie,arie,gerda. misschien spreekt e.e.a. u aan. hopelijk een reactie. veel sterkte na het overlijden van grootvader/bekende streekgenoot de fam. lodder woonde in de generaal smutsstraat in bolnes. tel nr. van mijn vrouw is 0180-517589. e-mail-adres.: fam. vliet@hetnet.nl. m.v.g., kok van vliet, krimpen a/d ijssel.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook