Leo van Roosmalen overleden

Oud-schipper en ONS-voorzitter Leo van Roosmalen is woensdag 3 juli overleden. Dat heeft de Binnenvaart Branche Unie (BBU) bekendgemaakt. Van Roosmalen is 84 jaar geworden.

Leo van Roosmalen overleden

Van Roosmalen heeft zich vanaf de oprichting van de Onafhankelijke Nederlandse Schippersvakbond in 1975 ingezet voor ‘zijn’ bond, waarvan hij tevens 16 jaar voorzitter was. De ONS verdedigde de Evenredige Vrachtverdeling als middel om de ongelijke macht tussen verladers en schippers te vereffenen. Van Roosmalen zette zijn ziel en zaligheid daarvoor in en werd op handen gedragen door de toerbeurtaanhangers. Dat was bijvoorbeeld te zien tijdens de grote schippersacties in 1993. Die begonnen met het tegenhouden van het zeeschip Starman in Terneuzen. Het schip had fosfaat in voor de binnenvaart dat buiten de Toerbeurt Noord-Zuid om zou worden vervoerd. De rechter verbood de actie en de ME werd ingezet om de actievoerders van de kade te verdrijven. Na afloop klom Leo van Roosmalen op de zeepkist om de actievoerders een hart onder de riem te steken. Hier zou het niet bij blijven, zei hij. De strijd om de toerbeurten was nog niet verloren.

Voor zijn bijzondere verdiensten voor de binnenvaart is Van Roosmalen benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Uitvaart

In de bekendmaking wensen het voormalig ONS-bestuur en de medewerkers de familie en overige nabestaanden veel sterkte in deze verdrietige periode.

De afscheidsdienst is dinsdag 9 juli 2013 om 14 uur in Crematorium ‘Tussen de Bergen’, Kitskensdal 60 in Roermond. Voorafgaand aan de dienst is er gelegenheid persoonlijk afscheid te nemen van 13-13.45 uur in de afscheidskamer van het crematorium. Het correspondentieadres is: Zuidsingel 4, 6051 CH Maasbracht. (PN)