Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

OCB peilt opleidingskoers binnenvaart

ROTTERDAM

Het Onderwijs Centrum Binnenvaart (OCB) houdt donderdag 15 november in Amsterdam de interactieve OCB-dag ‘Liggen we op koers?’. Die dag worden ook de winnaars bekendgemaakt van de videowedstrijd ‘Be your own captain’.

Onderwijsdag 15 november in Kromhouthal Amsterdam

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (5)
 • Theladyloreley

  En wil je alvast 1 van de deelnemers van de wedstrijd “Be Your Own Captain” helpen?

  Ga dan naar deze link:

  http://www.youtube.com/watch?v=ePeyOF19YMg&feature=player_embedded

  Om te stemmen moet je op youtube inloggen met je account, heb je nog géén account
  Dan moet je er dus even eentje aanmaken, 5 minuten werk. Als je op youtube ingelogd
  bent hoef je nog enkel het filmpje te “liken”

  Daarmee maak je mij alvast héél HAPPY!!!

 • Liam

  Beste Han,

  De binnenvaart minor is een goede stap in het verder promoten van de binnenvaart. De minor geeft HBO studenten een betere kijk in de binnenvaart en werkt (in de toekomst) hopelijk tot meer inzicht in de sector.

  Maar dit is niet helemaal wat ik bedoelde met een HBO opleiding binnenvaart. Ik doelde meer op een beroepsopleidende opleiding (dus met doelstelling mensen op te leiden tot -uiteindelijk- schipper/kapitein) op HBO niveau. Dit HBO binnenvaart zou een beetje in vergelijking met de opleidingen ‘Maritiem officier’ (=stuurman/machinist alle schepen) zeevaart gezien kunnen worden. Zowel de MBO niveau 4 opleiding als de HBO opleiding geven beide dezelfde vaarbevoegdheid. Zo zou de binnenvaart dus ook een HBO opleiding kunnen krijgen waarbij de afgestudeerde student dezelfde “vaarbevoegdheid” krijgt als collega’s met een MBO niveau 4 diploma, maar dan wel met meer mogelijkheden voor ‘na het varen’. Want hoeveel jongens (en meiden natuurlijk) gaan er ongemerkt met een HAVO vooropleiding naar het MBO niveau 4 omdat ze willen varen?

 • Han van roozendaal

  Liam we hebben de afgelopen periode al een HBO minor binnenvaart ontwikkeld. Deze gaan we ook straks los aanbieden. We willen ook graag dat praktijkmensen doorstromen naar wal en beleids functies.
  En Ed ik vind het goede suggesties. Kom ook op 15 november en zet je expertice in om het OCB beleid mede te bepalen.
  Op 15 november kunt u kennis maken met de resultaten van de vele projecten die we de afgelopen 4 jaar hebben uitgevoerd.

 • Ed Landsmeer

  Maar wel opleidingen die er toe doen,eventueel deel certificaten.
  Om discussies zo als bij een cursus stabiliteit te voorkomen.
  En voor matrozen ook deel certificaten,voor verschillende delen van de vaart (duw gem. enz)om te voorkomen dat dekpersoneel jarenlang voor jan l. moet mee varen.
  Maar gelijk als matroos op de kleine binnenvaart (tot 1000 ton)kan meedraaien en dan eventueel certificaten behalen om door te stromen.
  Er is inmiddels het een en ander gaande maar nog lang niet goed genoeg en al helemaal niet breed bekend.

 • Liam

  Hmm… Misschien een idee om met een HBO opleiding binnenvaart te komen? Kan er in de toekomst voor zorgen dat deze HBO-ers vanuit de binnenvaart (als ze willen stoppen met varen) doorstromen naar bedrijven/overheden die met de binnenvaart van doen hebben. Hierdoor is er ook een kans dat er eindelijk eens wat meer praktijk-ervaring bij de beleidsmakers (zoals o.a. overheid, havenbedrijven) terecht komt.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook