De Hollandse matrozen van Cees en Majo Nobel

Ze kwamen jong aan boord, voeren vaak jaren als matroos op de Spes Salutis (1826 ton, Drachten), leerden er het vak, vonden er een thuis en kregen er vooral lol in varen – de 19 Hollandse matrozen van schipper Cees en zijn vrouw Majo Nobel.

De Hollandse matrozen van Cees en Majo Nobel

Zaterdag kwamen ze bij elkaar, in een ontspannen sfeer met vrouwen en kinderen (55 in getal) in een Rotterdams restaurant. Het was een totale verrassing voor het echtpaar Nobel, dat niet alleen 35 jaar getrouwd is, maar samen ook 35 jaar in de binnenvaart actief. Meer dan de helft van hun matrozen (13 van de 19) zijn, geïnspireerd en gestimuleerd door het schippersechtpaar, blijven varen; 9 varen als zelfstandig schipper.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer