Een traditionele binnenvaartbruiloft

Mooi gepavoiseerde binnenvaartschepen op een rij in de haven om een bruiloft te vieren. Je ziet het volgens schipper Ryckebusch van het Belgische ms Mistral uit Merksem niet vaak meer.

Een traditionele binnenvaartbruiloft

Maar hij houdt er nog steeds van en de hele Antwerpse haven mocht dan ook weten dat zijn zoon Bart ging trouwen met zijn geliefde Belinda. ‘Mijn zoon is 12 mei getrouwd’, vertelt schipper Ryckebusch. ‘De hele familie, broers en zussen en het hele aanhangsel waren daarvoor naar Antwerpen gekomen. En dat zijn allemaal binnenvaarders. Normaal hebben we met een feestje zo’n 13 versierde schepen in de haven liggen, nu konden er twee niet bij zijn omdat ze moesten laden of lossen.’
Hoewel twee schepen verstek moesten laten gaan, is het stilliggen voor een bruiloft in de familie van Ryckebusch nog steeds traditie. ‘Ik hou erg van dat traditionele. Maar je ziet het steeds minder. Misschien komt dat door de crisis, misschien ook omdat de scheper steeds groter en duurder worden. De schippers moeten dan blijven werken. Nee, doe mij maar dit. Een traditionele bruiloft vind ik mooi. We zijn naar het gemeentehuis geweest, naar de kerk en aan het einde van de dag een gezellig feestje. Het was een heel erg mooie dag.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer