Divisie Kampers Groep behoort tot 10 beste bedrijven ter wereld

Met het oude cruiseschip SS Rotterdam als decor en de gelijknamige stad zelf als achtergrond heeft directeur Gert Kampers met zijn medewerkers en honderden genodigden vorige week het 140-jarig bestaan van zijn bedrijf Kampers Groep gevierd. Een avond gevuld met trots, cocktails en ‘Marilyn Monroe’.

Gert Kampers + Marilyn

Door Tobias Pieffers
Wat ooit begon als een kleine ‘scheepsmakerij’ is uitgegroeid tot een drieledig bedrijf bestaande uit Kampers Scheepskonstruktie, Kampers Pompservice en Kampers Oil Spill Equipment (Koseq), tezamen bekend als de Kampers Groep. Hoewel de werf naar verluidt al in 1868 is opgericht telt Gert Kampers vanaf 1871, omdat de oudste bewaard gebleven facturen uit dat jaar dateren. Drie decennia lang produceert de familie Van der Sluijs houten schepen, variërend van bunschouwen tot aken, vanaf de kleine scheepsmakerij. Tot Wilhelmus Hendricus van der Sluijs in 1904 een werfje langs de Oude Maas koopt. Hout maakt in die tijd plaats voor staal en zeilen worden vervangen door motoren.
Sterke groei
Onder zware omstandigheden knokken de zoons van Wilhelmus Hendricus tijdens de Tweede Wereldoorlog met succes voor het voortbestaan van de werf, die het na de oorlog economisch goed gaat. De nieuwbouw en reparatie van spitsen wordt aangevuld met de bouw van sleep- en veerboten, en doordat vele oudere schepen worden voorzien van een nieuwe meer comfortabele woning wordt de basis voor Kampers Scheepskonstruktie gelegd. Gert Kampers richt zich, na in 1972 de regie te hebben overgenomen, steeds meer op de levering en plaatsing van complete scheepswoningen. De dochterondernemingen Kampers Pompservice en Koseq worden in de jaren ‘80 opgericht. De drie bedrijven hebben de afgelopen decennia sterk hun eigen koers gevaren, zo is Kampers Pompservice gespecialiseerd in wormpompen, levert Koseq wereldwijd oliebestrijdingsapparatuur, en wist Kampers Scheepskonstruktie zich te ontpoppen tot marktleider op het gebied van stuurhuizen en hefgeleidekokers. Geen wonder dus, dat Gert Kampers groot heeft uitgepakt voor het 140-jarig jubileum.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer