Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Zeiljacht twee weken tussen broedende vogels

OOSTEREND

Een zeilersechtpaar uit het Noord-Hollandse De Rijp heeft aan boord van hun platbodem ‘Riana’ een gedwongen vakantie van ruim twee weken tussen broedende vogels op de Terschellinger Boschplaat moeten doormaken.

1 / 1
Jacht van de Boschplaat gesleept

Jacht van de Boschplaat gesleept

Het acht meter lange aakje was met het extreem hoge tij van 24 mei j.l. in het beschermde natuurgebied ter hoogte van de Vijfde Slenk terecht gekomen. Twee zware tractoren hebben de ‘Riana’ woensdag uit haar benarde positie getrokken en naar een lager deel van het wad gesleept.
‘We hebben met bergingsacties gewacht tot zich opnieuw een hoog tij zou aandienen’, zegt boswachter Joris Blankena van Staatsbosbeheer. ‘Toen echter na informatie van de kustwacht Brandaris bleek dat dit woensdag niet het geval zou zijn, hebben we de boot laten weghalen. Uiteraard in overleg met de eigenaar en zijn verzekering. Die heeft de kosten op zich genomen omdat er sprake was van een uitzonderlijke situatie’, zegt Blankena. ‘We wilden de boot er nu weg hebben omdat het een verstorende factor is en een aantrekkende werking op het publiek heeft. Anders zou er straks geen vogel meer tot broeden komen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • Jaloerse zeiler

  Da’s echt geen aak(je. Nu nog de fotoshow op internet over een plek waar geen hond mag komen en zelfs vogelwachters er niet over piekren om daar twee weken te gaan bivakkeren.

 • Tankerman

  Tsja, mooi aakje zo’n Vollenhovense bol…
  Maar idd net wat Hans zegt, zo’n vakantie is best kostbaar en bovendien uniek!

 • Hans

  De engelse prins heeft voor soort gelijke privacy ruim 45000,00 per dag betaald!!
  Toffe vakantie, heerlijk rustig!

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook