Tweede Kamer tegen bellen tijdens varen

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag 23 januari ingestemd met een motie van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren om op zoek te gaan naar middelen om telefoongebruik tijdens het varen onmogelijk te maken.

De motie werd op 17 januari ingediend tijdens een VAO, een Voortzetting Algemeen Overleg. Zo’n VAO is bedoeld om in de plenaire zaal moties in te dienen naar aanleiding van een eerder Algemeen Overleg. Met een ruime meerderheid werd de motie door de Kamer aangenomen. Alleen SGP en FvD stemden tegen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (25)

  • mevr. van Togeren heeft nu heel snel haar connectie met SafeDrivePod opgezegd. Goh…….

    Geplaatst door: H Bohle op
  • Als ik al die 2e kamer leden onderuit gezakt in de mede door mij betaalde stoelen zie zitten met de blik gericht op hun mobieltje en geen aandacht hebbende voor de eventuele belangrijkere Staatszaken die behandeld worden, denk ik , mevrouw van Tongeren begin daar eens met een verbod en zeker ook bij uzelf, want in 2013 bent u uitgeroepen tot twitterkoningin van het Binnenhof ! Als u beter opgelet had in de 2e kamer was u waarschijnlijk beter op de hoogte wat er in Nederland speelt.

    Geplaatst door: Oege Joh. Brink op
  • lijkt me dus echt een hele vroege 1 april grap, er zijn geen cijfers bekend denk ik door ongevallen tijdens het varen, door telefoon gebruik. waarschijnlijk wel hoge cijfers van verkeersposten die geen antwoord krijgen omdat sommige de telefoon belangrijker vinden. maar ik denk dat er duizenden levens te winnen zijn, door het te verbieden in het straatverkeer. maar ja dan zouden ze ook goedkope koptelefoons moeten verbieden in het verkeer die geen omgevingsgeluid toe laten…
    mocht dit wel serieus zijn dan is het wederom niet echt goed voor mijn vertrouwen in deze mensen 😉

    Geplaatst door: J.G.J. van Maren op
  • Terug naar Radio Scheveningen. Oh nee, dat bestaat niet meer. Dan maar met een zak kleingeld naar een telefooncel. Telefooncel??? Wat is dat? Mevrouw van Tongeren, mobiel bellen is een belangrijk deel van ons werk!!! Informeer Uzelf!

    Geplaatst door: H Bohle op
  • Bij gebrek aan diepgang is deze mevrouw boven komen drijven. Interessant dat hier a. Een belangen verstrengeling gaande is b. Die mevrouw geen idee heeft waar ze het over heeft c. De handhaving op het water is al minimaal en nu moeten óók hierop gaan controleren en d. Als iemand zijn zonnefolie naar beneden doet kan men nooit meer zien wat de schipper aan het doen is in de stuurhut en bewijs dan maar dat de schipper zat te bellen. Daar gaan onze belasting centen weer in een bodemloze put.

    Geplaatst door: M. den Hertog op
  • En BLN-Schuttevaer sust zijn leden in slaap .
    Gelezen in hun Nieuwsbrief:

    In de Tweede Kamer is een motie van GroenLinks aangenomen rondom het veiligheidsrisico van afleiding door mobiele telefoons. Zoals in de motie (zie onderaan dit bericht) valt te lezen, wordt de regering opgeroepen om te kijken naar hoe techniek ingezet kan worden om afleiding door mobiele telefoons onmogelijk te maken. Ook wordt opgeroepen in overleg met de brancheverenigingen (dus ook met BLN-Schuttevaer) te overleggen. Er gebeurt dus niets zonder ons erbij.
    Wanneer we kijken naar de ongevallen in het verkeer door appen en/of bellen, begrijpt BLN-Schuttevaer de ongerustheid in de politiek over ongevalsrisico’s door het gebruik van mobiele telefoons. In de binnenvaart is de situatie echter heel anders dan op de weg. Telefoons zijn onderdeel van de maritieme communicatie, naast marifoons en portofoons. Daarom ziet BLN-Schuttevaer de gesprekken met het ministerie over meer veiligheid op het water rondom mobiele telefoons met vertrouwen tegemoet.

    Een vlotte en veilige vaart vereist goede maritieme communicatie. Het is bovendien een randvoorwaarde voor verdere digitalisering en corridormanagement, onderwerpen waar door Rijkswaterstaat en de Europese Commissie juist hard aan gewerkt wordt. We houden u op de hoogte van het vervolg.

    De motie
    Vergaderjaar 2017-2018
    31 409
    Nr. 178
    Zee- en binnenvaart
    MOTIE VAN HET LID VAN TONGEREN
    voorgesteld 17 januari 2018

    De Kamer,
    gehoord de beraadslaging,
    overwegende dat mobiele telefoons voor gevaarlijke afleiding kunnen zorgen in het verkeer, zowel op de weg alsook op ons binnenwater;
    verzoekt de regering om, samen met de betrokken sectoren (binnenvaart- branche, verzekeringsbranche, telecombranche en andere) te kijken hoe techniek ingezet kan worden om afleiding door mobiele telefoons onmogelijk te maken, en de Kamer hierover voor het zomerreces te informeren,
    en gaat over tot de orde van de dag.
    Van Tongeren

    =======================
    https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/alle_kamerleden/tongeren-l-van-gl/nevenactiviteiten

    Geplaatst door: J. DOELEMAN op
  • Groen kan beter kijken waar subsidie heen gaat voor vergroening .
    Daar denk ik meer aan als aan schipper die onder varen telefoneert .

    Geplaatst door: S. van der Hoeff op
  • Hoe moeten we dan voormelden voor sluisplanning Terneuzen ???

    Geplaatst door: Eddy Joos op
  • EN hoe zit het dan met de MARIFOON, mogen we die dan ook niet meer bedienen?

    Geplaatst door: N.M.F.M. van Lent op
  • is het al april dan?

    Geplaatst door: C.L. Schoneveld op
  • Wat mij het meest verontrust is dat op 2 partijen na de gehele 2e kamer voor die motie stemden. Dus dat betekend dat er hoegenaamd geen kennis is van de binnenvaart bij die partijen maar ook dat er klakkeloos word voorgestemd zonder eerst even een onderzoekend rondje politie en binnenvaartverzekeringen te bellen om hoeveel incidenten dit jaarlijks gaat. Deze mensen moeten dan straks over onze toekomstige wet en regelgeving stemmen. Dit word echt diep, diep triest voor de binnenvaart.

    Geplaatst door: D.P. Steenstra op
  • Zo even de nevenactiviteiten van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren op gezocht en wat blijk ze is lid van de raad van advies van Safedrivepod .Die maken software voor mobile telefoons zodat je niet meer kunt bellen in de auto.

    DIT STINK HEEL ERG.

    Geplaatst door: C.J.J le Sage op
  • En wie zit in de raad van bestuur van Safedrivepod die levarancier van blokkeersystemen voor mobiel ?
    Een keer raden mevr van Tongeren !

    Geplaatst door: Jim Grooten op
  • Televisie kijken mag wel, daar ligt zelfs een gerechtelijke uitspraak over. Op verkeersposten hangt de TV zelfs naast de beeldschermen/radarschermen ( uitvarend Weurt is dat goed te zien in het donker).

    Wat is het volgende????? geen krant meer lezen, geen radio meer aan in de stuurhut??????

    De boete zal dan wel weer een factor 10 hoger zijn als in de auto, want misdaad moet nu eenmaal streng bestraft worden.

    Dit land (en Europa) word echt geregeerd door een een dibiele defile dat zijn weerga niet kent.

    Kan me niet meer aan de indruk onttrekken dat de overheden zich met hand en tand verzetten tegen de binnenvaart, en dat die kost wat het kost tegengewerkt moet worden.

    Geplaatst door: G.M. Noldes op
  • Mensen van de tweede kamer mobiel inleveren voor ze naar binnen gaan .
    Want iedereen kijkt en luistert op zijn of haar mobiel .
    Niemand luistert naar wat een ander zegt .
    Moet het wel luisteren zitten ze te slapen .
    Maar beslissen wel over onze toekomst .

    Geplaatst door: S. van der Hoeff op
  • Kan iemand een project noemen waar deze weldenkende( ?) mensen een besluit toe genomen hebben in een keer een succes is. Kan iemand mij zeggen welke besluiten die deze weldenkende mensen genomen hebben de burger iedere dag opnieuw weer onnodig geld kosten. Kan iemand ze dan uitleggen hoe gevaarlijk en ondermijnend deze weldenkende mensen voor het welzijn van de samenleving zijn. Lijkt me dat ze een veel dringender probleem op te lossen hebben

    Geplaatst door: Peter Janssens op
  • Ik vrees dat Nederland verrot is

    Geplaatst door: A. van Tongerlo op
  • Moeten ze maar palen slaan, steeds vastmaken als we moeten bellen?

    Geplaatst door: Rienk abrahamse op
  • Het is toch mooi te weten dat ze nu pogingen doen om regelgeving in te voeren buiten de CCR om.
    Normaal gesproken zeggen ze dat ze er niets aan kunnen doen omdat het CCR regelgeving is.
    Maar nu blijkt dat ze toch wel zelf kunnen denken.

    Geplaatst door: J.D. Ruijtenberg op
  • Is Liesbeth van Tongeren. Voormalig Greenpeace Netherlands cheffin. Tegenwoordig Groenlinks kamerlid , met oog op de naderende gemeente raads verkiezingen is het dus gangbaar om als partij de dagelijkse nieuws berichten te halen. En voila: gelukt.

    Geplaatst door: j Teunisse op
  • Dan wordt het varen er weer leuker op. Ze kunnen beter eens naar buiten komen met hoe het mogelijk is geweest dat er een tanker met gevaarlijke stoffen in volle gang over de stuw van Grave dondert. Daar hoor je helemaal niets over, de reden wordt doodgezwegen.

    Geplaatst door: William de Wijs op
  • Getuigt van weinig inhoudelijke kennis van binnenvaart. Weer een taak voor de brancheorganisaties om dit misverstand uit de wereld te helpen.

    Geplaatst door: P.J.M. Oom op
  • En voor welk probleem is dit ook alweer een oplossing?

    Geplaatst door: Erik van Toor op
  • Koekoek

    Geplaatst door: G.J.P. Flikweert op
  • vervroegde 1 april grap mag ik aannemen?
    Met 130km p/u mag je gewoon (zij het handsfree) bellen en met 15km per uur niet?
    Opnieuw een motie die een geweldig gebrek aan kennis laat zien die onder de noemer ‘veiligheid’ heel zinvol lijkt in een kamer vol leken. makkelijk scoren.
    Ik wil een motie indienen dat politieke personen de hele dag geen mobiel bij zich dragen om zo het land met volle aandacht te dienen. Lijkt me een mooie tegenhanger.

    Geplaatst door: JJ Steenstra op

Reageer

Tweede Kamer tegen bellen tijdens varen | Schuttevaer.nl

Tweede Kamer tegen bellen tijdens varen

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag 23 januari ingestemd met een motie van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren om op zoek te gaan naar middelen om telefoongebruik tijdens het varen onmogelijk te maken.

De motie werd op 17 januari ingediend tijdens een VAO, een Voortzetting Algemeen Overleg. Zo’n VAO is bedoeld om in de plenaire zaal moties in te dienen naar aanleiding van een eerder Algemeen Overleg. Met een ruime meerderheid werd de motie door de Kamer aangenomen. Alleen SGP en FvD stemden tegen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (25)

  • mevr. van Togeren heeft nu heel snel haar connectie met SafeDrivePod opgezegd. Goh…….

    Geplaatst door: H Bohle op
  • Als ik al die 2e kamer leden onderuit gezakt in de mede door mij betaalde stoelen zie zitten met de blik gericht op hun mobieltje en geen aandacht hebbende voor de eventuele belangrijkere Staatszaken die behandeld worden, denk ik , mevrouw van Tongeren begin daar eens met een verbod en zeker ook bij uzelf, want in 2013 bent u uitgeroepen tot twitterkoningin van het Binnenhof ! Als u beter opgelet had in de 2e kamer was u waarschijnlijk beter op de hoogte wat er in Nederland speelt.

    Geplaatst door: Oege Joh. Brink op
  • lijkt me dus echt een hele vroege 1 april grap, er zijn geen cijfers bekend denk ik door ongevallen tijdens het varen, door telefoon gebruik. waarschijnlijk wel hoge cijfers van verkeersposten die geen antwoord krijgen omdat sommige de telefoon belangrijker vinden. maar ik denk dat er duizenden levens te winnen zijn, door het te verbieden in het straatverkeer. maar ja dan zouden ze ook goedkope koptelefoons moeten verbieden in het verkeer die geen omgevingsgeluid toe laten…
    mocht dit wel serieus zijn dan is het wederom niet echt goed voor mijn vertrouwen in deze mensen 😉

    Geplaatst door: J.G.J. van Maren op
  • Terug naar Radio Scheveningen. Oh nee, dat bestaat niet meer. Dan maar met een zak kleingeld naar een telefooncel. Telefooncel??? Wat is dat? Mevrouw van Tongeren, mobiel bellen is een belangrijk deel van ons werk!!! Informeer Uzelf!

    Geplaatst door: H Bohle op
  • Bij gebrek aan diepgang is deze mevrouw boven komen drijven. Interessant dat hier a. Een belangen verstrengeling gaande is b. Die mevrouw geen idee heeft waar ze het over heeft c. De handhaving op het water is al minimaal en nu moeten óók hierop gaan controleren en d. Als iemand zijn zonnefolie naar beneden doet kan men nooit meer zien wat de schipper aan het doen is in de stuurhut en bewijs dan maar dat de schipper zat te bellen. Daar gaan onze belasting centen weer in een bodemloze put.

    Geplaatst door: M. den Hertog op
  • En BLN-Schuttevaer sust zijn leden in slaap .
    Gelezen in hun Nieuwsbrief:

    In de Tweede Kamer is een motie van GroenLinks aangenomen rondom het veiligheidsrisico van afleiding door mobiele telefoons. Zoals in de motie (zie onderaan dit bericht) valt te lezen, wordt de regering opgeroepen om te kijken naar hoe techniek ingezet kan worden om afleiding door mobiele telefoons onmogelijk te maken. Ook wordt opgeroepen in overleg met de brancheverenigingen (dus ook met BLN-Schuttevaer) te overleggen. Er gebeurt dus niets zonder ons erbij.
    Wanneer we kijken naar de ongevallen in het verkeer door appen en/of bellen, begrijpt BLN-Schuttevaer de ongerustheid in de politiek over ongevalsrisico’s door het gebruik van mobiele telefoons. In de binnenvaart is de situatie echter heel anders dan op de weg. Telefoons zijn onderdeel van de maritieme communicatie, naast marifoons en portofoons. Daarom ziet BLN-Schuttevaer de gesprekken met het ministerie over meer veiligheid op het water rondom mobiele telefoons met vertrouwen tegemoet.

    Een vlotte en veilige vaart vereist goede maritieme communicatie. Het is bovendien een randvoorwaarde voor verdere digitalisering en corridormanagement, onderwerpen waar door Rijkswaterstaat en de Europese Commissie juist hard aan gewerkt wordt. We houden u op de hoogte van het vervolg.

    De motie
    Vergaderjaar 2017-2018
    31 409
    Nr. 178
    Zee- en binnenvaart
    MOTIE VAN HET LID VAN TONGEREN
    voorgesteld 17 januari 2018

    De Kamer,
    gehoord de beraadslaging,
    overwegende dat mobiele telefoons voor gevaarlijke afleiding kunnen zorgen in het verkeer, zowel op de weg alsook op ons binnenwater;
    verzoekt de regering om, samen met de betrokken sectoren (binnenvaart- branche, verzekeringsbranche, telecombranche en andere) te kijken hoe techniek ingezet kan worden om afleiding door mobiele telefoons onmogelijk te maken, en de Kamer hierover voor het zomerreces te informeren,
    en gaat over tot de orde van de dag.
    Van Tongeren

    =======================
    https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/alle_kamerleden/tongeren-l-van-gl/nevenactiviteiten

    Geplaatst door: J. DOELEMAN op
  • Groen kan beter kijken waar subsidie heen gaat voor vergroening .
    Daar denk ik meer aan als aan schipper die onder varen telefoneert .

    Geplaatst door: S. van der Hoeff op
  • Hoe moeten we dan voormelden voor sluisplanning Terneuzen ???

    Geplaatst door: Eddy Joos op
  • EN hoe zit het dan met de MARIFOON, mogen we die dan ook niet meer bedienen?

    Geplaatst door: N.M.F.M. van Lent op
  • is het al april dan?

    Geplaatst door: C.L. Schoneveld op
  • Wat mij het meest verontrust is dat op 2 partijen na de gehele 2e kamer voor die motie stemden. Dus dat betekend dat er hoegenaamd geen kennis is van de binnenvaart bij die partijen maar ook dat er klakkeloos word voorgestemd zonder eerst even een onderzoekend rondje politie en binnenvaartverzekeringen te bellen om hoeveel incidenten dit jaarlijks gaat. Deze mensen moeten dan straks over onze toekomstige wet en regelgeving stemmen. Dit word echt diep, diep triest voor de binnenvaart.

    Geplaatst door: D.P. Steenstra op
  • Zo even de nevenactiviteiten van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren op gezocht en wat blijk ze is lid van de raad van advies van Safedrivepod .Die maken software voor mobile telefoons zodat je niet meer kunt bellen in de auto.

    DIT STINK HEEL ERG.

    Geplaatst door: C.J.J le Sage op
  • En wie zit in de raad van bestuur van Safedrivepod die levarancier van blokkeersystemen voor mobiel ?
    Een keer raden mevr van Tongeren !

    Geplaatst door: Jim Grooten op
  • Televisie kijken mag wel, daar ligt zelfs een gerechtelijke uitspraak over. Op verkeersposten hangt de TV zelfs naast de beeldschermen/radarschermen ( uitvarend Weurt is dat goed te zien in het donker).

    Wat is het volgende????? geen krant meer lezen, geen radio meer aan in de stuurhut??????

    De boete zal dan wel weer een factor 10 hoger zijn als in de auto, want misdaad moet nu eenmaal streng bestraft worden.

    Dit land (en Europa) word echt geregeerd door een een dibiele defile dat zijn weerga niet kent.

    Kan me niet meer aan de indruk onttrekken dat de overheden zich met hand en tand verzetten tegen de binnenvaart, en dat die kost wat het kost tegengewerkt moet worden.

    Geplaatst door: G.M. Noldes op
  • Mensen van de tweede kamer mobiel inleveren voor ze naar binnen gaan .
    Want iedereen kijkt en luistert op zijn of haar mobiel .
    Niemand luistert naar wat een ander zegt .
    Moet het wel luisteren zitten ze te slapen .
    Maar beslissen wel over onze toekomst .

    Geplaatst door: S. van der Hoeff op
  • Kan iemand een project noemen waar deze weldenkende( ?) mensen een besluit toe genomen hebben in een keer een succes is. Kan iemand mij zeggen welke besluiten die deze weldenkende mensen genomen hebben de burger iedere dag opnieuw weer onnodig geld kosten. Kan iemand ze dan uitleggen hoe gevaarlijk en ondermijnend deze weldenkende mensen voor het welzijn van de samenleving zijn. Lijkt me dat ze een veel dringender probleem op te lossen hebben

    Geplaatst door: Peter Janssens op
  • Ik vrees dat Nederland verrot is

    Geplaatst door: A. van Tongerlo op
  • Moeten ze maar palen slaan, steeds vastmaken als we moeten bellen?

    Geplaatst door: Rienk abrahamse op
  • Het is toch mooi te weten dat ze nu pogingen doen om regelgeving in te voeren buiten de CCR om.
    Normaal gesproken zeggen ze dat ze er niets aan kunnen doen omdat het CCR regelgeving is.
    Maar nu blijkt dat ze toch wel zelf kunnen denken.

    Geplaatst door: J.D. Ruijtenberg op
  • Is Liesbeth van Tongeren. Voormalig Greenpeace Netherlands cheffin. Tegenwoordig Groenlinks kamerlid , met oog op de naderende gemeente raads verkiezingen is het dus gangbaar om als partij de dagelijkse nieuws berichten te halen. En voila: gelukt.

    Geplaatst door: j Teunisse op
  • Dan wordt het varen er weer leuker op. Ze kunnen beter eens naar buiten komen met hoe het mogelijk is geweest dat er een tanker met gevaarlijke stoffen in volle gang over de stuw van Grave dondert. Daar hoor je helemaal niets over, de reden wordt doodgezwegen.

    Geplaatst door: William de Wijs op
  • Getuigt van weinig inhoudelijke kennis van binnenvaart. Weer een taak voor de brancheorganisaties om dit misverstand uit de wereld te helpen.

    Geplaatst door: P.J.M. Oom op
  • En voor welk probleem is dit ook alweer een oplossing?

    Geplaatst door: Erik van Toor op
  • Koekoek

    Geplaatst door: G.J.P. Flikweert op
  • vervroegde 1 april grap mag ik aannemen?
    Met 130km p/u mag je gewoon (zij het handsfree) bellen en met 15km per uur niet?
    Opnieuw een motie die een geweldig gebrek aan kennis laat zien die onder de noemer ‘veiligheid’ heel zinvol lijkt in een kamer vol leken. makkelijk scoren.
    Ik wil een motie indienen dat politieke personen de hele dag geen mobiel bij zich dragen om zo het land met volle aandacht te dienen. Lijkt me een mooie tegenhanger.

    Geplaatst door: JJ Steenstra op

Reageer