App ReisMelden na Telematicadag beschikbaar

Pas na presentatie op Telematicadag, dinsdag 30 december in het KSCC in Nijmegen, komt de app ReisMelden beschikbaar. Zodra de ‘ketentesten’ bij RWS klaar zijn, wordt de app voor elektronische melden in de Apple Store (iOS-versie) en Google Play (Android-versie) gezet.

App ReisMelden na Telematicadag beschikbaar

Het volledige programma van de Telematicadag op 30 december is te vinden op de BTB-website. De dag wordt gehouden in het KSCC Schipperscentrum in de Nijmeegse Waalhaven, van 09:30 tot 17:00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor computertoepassingen in de binnenvaart. Dagvoorzitter is BTB-projectleider Henk van Laar.

In het ochtenddeel wordt gesproken over veiligheid en verdrinking (met een update van de ontwikkeling van een hulpmiddel bij het terugvinden van drenkelingen), over de volledig vernieuwde BICS voor elektronisch melden, collectieve dieptemeting (CoVadem) en de AIS-verplichting in combinatie met een e-vaarkaart.

Telematica Award

In de lunchpauze wordt voor de zesde maal de Binnenvaart Telematica Award uitgereikt door BTB-voorzitter Sijko Veninga. ’s Middags zijn er 7 workshops in 2 series. Rijnvaartcommissaris Ivo ten Broeke licht samen met Herman Wagter van Connekt  de CCR-eisen toe voor AIS en elektronische vaarkaart, Cas Willems van RWS geeft een update van VCM, de verkeersmanagementcentrale van morgen; Meeuwis van Wirdum van MARIN geeft een stand van zaken over het project CoVadem voor collectieve dieptemeting; Diederik Vogelsang en Marianne Kuik van leverancier Stentec laten hun licht schijnen over alternatieven voor Inland-ECDIS.

In de tweede serie geeft Axel Goetze-Rohen van Bargelink zijn visie op Big Data in de binnenvaart, vertellen Brian Vrijaldenhoven en Peter Oudenes over de vernieuwing van BICS (versie 5) en praat Ries Bode van BND de aanwezigen bij over WiFi in binnenhavens en RWS overnachtingshavens. Er is tenslotte een afrondende discussie over het thema ‘rafelranden van ICT in de samenleving en de binnenvaart’ onder leiding van Henk van Laar. Tal van leveranciers zijn de hele dag aanspreekbaar op de Telematicadag-informatiemarkt.

ReisMelden

Via een extra BTB-Nieuwsflits laat het Bureau Telematica Binnenvaart weten wanneer de app ReisMelden gedownload kan worden. Naar verwachting is dit begin januari. In een ketentest wordt nagegaan of de elektronische melding ongeschonden door alle schakels van de (informatie) keten heen komt. De app ReisMelden maakt elektronische melden wel heel erg makkelijk: ‘melden met je duim’.

E-melden via smartphone of tablet

De vraag naar eenvoudig elektronisch melden via een smartphone kwam op eerdere Telematicadagen naar voren. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Met die gedachte in het achterhoofd heeft Connekt de app ReisMelden ontwikkeld. Na uitvoerige tests, afgelopen jaar op 20 schepen, wordt ReisMelden gelanceerd.

De app is geschikt voor enkelvoudige schepen die bulklading vervoeren. In dat geval worden weinig gegevens ingevoerd. De vaste gegevens van schip en ondernemer worden door de app ‘onthouden’. De app produceert geldige E-meldingen, die door Rijkswaterstaat ontvangen worden, net als E-meldingen met BICS. Een kopie van de E-melding gaat automatisch naar het CBS. Gebruikers van de app ReisMelden zijn dan ook vrijgesteld van de verplichte maandelijkse rapportage op papier aan het CBS.

Gratis app

De app ReisMelden is gratis en verstuurt een volwaardige elektronische melding. Geschikt voor enkelvoudige schepen die bulklading vervoeren, niet geschikt voor samenstellen of (duw-) combinaties. Je moet een Android- of een iOS-toestel hebben. Dus een smartphone of tablet. Je kunt e-melden in Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. Uitgebreide informatie over de app ReisMelden in River of Information #4