Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

KPN in cyber-wereld van onderzeeboten

DEN HAAG

De Nederlandse telecomprovider KPN gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van innovatieve cyber-oplossingen en veilige data-overdracht voor de toekomstige onderzeeboten van de Koninklijke Marine.

Damen en het Zweedse Saab werken aan een opvolger voor de Walrusklasse onderzeeboten en hebben daar nu ook KPN bij betrokken. De Nederlandse expeditionaire onderzeeboten zijn krachtige inlichtingen-platformen, ontwikkeld voor wereldwijde inzet. Zij vormen een strategische niche-capaciteit van ons land binnen de NAVO en de Europese Unie. Ook de nieuwe generatie onderzeeboten moet in staat zijn overal ter wereld inlichtingen te delen. KPN zegt exclusieve oplossingen te kunnen aanbieden die passen in een wereld waarin cyberdreiging een serieuze militaire dreiging is geworden. ‘Naast het overzetten van hooggevoelige informatie, biedt KPN ook ontwikkelmethoden voor “remote maintenance” van de expeditionaire onderzeeboten’, aldus KPN in een perbericht. ‘De Nederlandse marine heeft immers als unieke capaciteit een onderzeeboot, die wereldwijd opereert zonder ondersteunende schepen die in het kielzog meevaren. Dit betekent dat ook de data voor onderhoud en reparatie veilig met Defensie moeten worden gedeeld. Ook wanneer de onderzeeboot zonder ondersteuning in een overzeese haven ligt.’
Het samenwerkingsverband Saab-Damen biedt, samen met een scala aan Nederlandse bedrijven, de vervanger voor de huidige Walrusklasse onderzeeboten aan. (PN)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook