Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Als het werkt: Mammut radar

ROTTERDAM

De historici zijn het er wel over eens dat de Britse radar-installaties een grote rol speelden bij het voorkomen van een Duitse invasie in Groot-Brittanniƫ in de Tweede Wereldoorlog. Maar hoe stond het eigenlijk met de Duitse radars? Zij moesten aan het eind van de oorlog ook vrezen voor een invasie, juist vanuit Engeland. Om dat te voorkomen werden inderdaad twee enorme radars van het type Mammut gebouwd in de buurt van Den Haag.

1 / 1
De Mammut radarantenne was een enorm gevaarte dat op drie zware betonnen poten was gefundeerd. Vanwege de vaste opstelling konden er geen richtingen mee worden gemeten. (Beeld Jeroen Bons)

De Mammut radarantenne was een enorm gevaarte dat op drie zware betonnen poten was gefundeerd. Vanwege de vaste opstelling konden er geen richtingen mee worden gemeten. (Beeld Jeroen Bons)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
  • fameijs

    Uit de Duitse Wikipedia: de radars waren technisch verschillend. Die van de Kriegsmarine had 3 masten, die van de Luftwaffe had er vier, waarschijnlijk om een beter oplossend vermogen te krijgen. Vliegtuigen zijn in het algemeen kleiner dan schepen.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook