Marin test door kinderen bedacht ‘schip van de toekomst’ (video)

WAGENINGEN Vier winnende schoolklassen waren vrijdag 28 juni bij de prijsuitreiking van de wedstrijd ‘Ontwerp jouw schip van de toekomst’ van Marin (Maritiem Research Instituut Nederland). Het winnende schip, in de vorm van een zeilvis met optrekbaar zeil, een wrijvingsloze haaienhuid en een flexibele bewegende staart, werd getest in een van de testfaciliteiten bij Marin.

Kinderen van de winnende klassen met MARIN-directeur Bas Buchner en het model van een zeilvis als containerschip. (Foto Marin)
  • Zeilvis als containerschip, met netten om containers op te vangen

Het idee voor deze wedstrijd ontstond toen Marin vorig jaar als eerste onderzoeksinstituut ter wereld haar 10000e scheepsmodel testte. Directeur Bas Buchner: ‘We wilden na 10.000 modellen niet achteruit kijken, maar vooruit. Daarom hebben we de kinderen van Nederland gevraagd na te denken over de schone, slimme en veilige schepen van de toekomst. En met geweldig resultaat: een containerschip in de vorm van een zeilvis, met netten om containers die dreigen overboord te slaan op te vangen. Voor zo’n goed idee heb je echt kinderen nodig!’

Honderd klassen

Er deden bijna honderd klassen en kinderen mee aan de wedstrijd. Soms werkte een klas met elkaar aan één ontwerp, soms maakte iedereen in de klas een eigen ontwerp. Marin kreeg allerlei goede ideeën, tekeningen en filmpjes toegestuurd. Schepen met zonnepanelen, zeilen, windmolens en waterstofmotoren voor een schone voortstuwing, drijvende ziekenhuizen voor zeedieren, cruiseschepen met pretparken, chillrooms en escape rooms en slimme zelfvarende schepen met camera’s en radars.

Gecombineerd ontwerp

Uiteindelijk heeft Marin niet één winnaar gekozen, maar de beste ideeën van verschillende klassen gecombineerd tot het ontwerp van het ‘schip van de toekomst’. Daarvan is een echt schaalmodel gemaakt (Model 10075) dat vrijdag werd getest in de grote testfaciliteiten van Marin in Wageningen.

Natuurlijk in het bijzijn van de winnaars: groep 7 en 8 van de Triangel in Ede, groep 8 van de Mariënborn in Oosterbeek en de Plusklas groep 5 van De Spiegel in Den Haag. Net als bij Model 10000, Zr. Ms. Den Helder als nieuwste schip voor de Koninklijke Marine, maakte Marin van deze eerste proef een bijzonder moment met golven, licht en geluid.

Natuur als inspiratie

Bas Buchner: ‘Het mooie is dat de kinderen naar de natuur hebben gekeken voor inspiratie: een gestroomlijnde vissenvorm, het optrekbare zeil van de zeilvis, een wrijvingsloze haaienhuid en een flexibele bewegende staart. Het zeil bestaat ook nog eens uit zonnepanelen, dus het heeft een dubbele werking.

‘En wat een goed idee om netten aan het schip te maken om te voorkomen dat containers in zee terecht komen. Dat idee kwam binnen nadat een containerschip op 2 januari meer dan 300 containers verloor boven de Nederlandse Waddeneilanden. Echt een oplossing om over na te denken. En het geheel ziet er ook nog eens ontzettend gaaf uit!’

Alle klassen kregen een model van het schip van de toekomst mee voor in de klas. Het ‘schip van de toekomst’ wordt vanaf 1 september tentoongesteld in het Maritiem Museum in Rotterdam.

Marin test door kinderen bedacht ‘schip van de toekomst’ (video) | Schuttevaer.nl

Marin test door kinderen bedacht ‘schip van de toekomst’ (video)

WAGENINGEN Vier winnende schoolklassen waren vrijdag 28 juni bij de prijsuitreiking van de wedstrijd ‘Ontwerp jouw schip van de toekomst’ van Marin (Maritiem Research Instituut Nederland). Het winnende schip, in de vorm van een zeilvis met optrekbaar zeil, een wrijvingsloze haaienhuid en een flexibele bewegende staart, werd getest in een van de testfaciliteiten bij Marin.

Kinderen van de winnende klassen met MARIN-directeur Bas Buchner en het model van een zeilvis als containerschip. (Foto Marin)
  • Zeilvis als containerschip, met netten om containers op te vangen

Het idee voor deze wedstrijd ontstond toen Marin vorig jaar als eerste onderzoeksinstituut ter wereld haar 10000e scheepsmodel testte. Directeur Bas Buchner: ‘We wilden na 10.000 modellen niet achteruit kijken, maar vooruit. Daarom hebben we de kinderen van Nederland gevraagd na te denken over de schone, slimme en veilige schepen van de toekomst. En met geweldig resultaat: een containerschip in de vorm van een zeilvis, met netten om containers die dreigen overboord te slaan op te vangen. Voor zo’n goed idee heb je echt kinderen nodig!’

Honderd klassen

Er deden bijna honderd klassen en kinderen mee aan de wedstrijd. Soms werkte een klas met elkaar aan één ontwerp, soms maakte iedereen in de klas een eigen ontwerp. Marin kreeg allerlei goede ideeën, tekeningen en filmpjes toegestuurd. Schepen met zonnepanelen, zeilen, windmolens en waterstofmotoren voor een schone voortstuwing, drijvende ziekenhuizen voor zeedieren, cruiseschepen met pretparken, chillrooms en escape rooms en slimme zelfvarende schepen met camera’s en radars.

Gecombineerd ontwerp

Uiteindelijk heeft Marin niet één winnaar gekozen, maar de beste ideeën van verschillende klassen gecombineerd tot het ontwerp van het ‘schip van de toekomst’. Daarvan is een echt schaalmodel gemaakt (Model 10075) dat vrijdag werd getest in de grote testfaciliteiten van Marin in Wageningen.

Natuurlijk in het bijzijn van de winnaars: groep 7 en 8 van de Triangel in Ede, groep 8 van de Mariënborn in Oosterbeek en de Plusklas groep 5 van De Spiegel in Den Haag. Net als bij Model 10000, Zr. Ms. Den Helder als nieuwste schip voor de Koninklijke Marine, maakte Marin van deze eerste proef een bijzonder moment met golven, licht en geluid.

Natuur als inspiratie

Bas Buchner: ‘Het mooie is dat de kinderen naar de natuur hebben gekeken voor inspiratie: een gestroomlijnde vissenvorm, het optrekbare zeil van de zeilvis, een wrijvingsloze haaienhuid en een flexibele bewegende staart. Het zeil bestaat ook nog eens uit zonnepanelen, dus het heeft een dubbele werking.

‘En wat een goed idee om netten aan het schip te maken om te voorkomen dat containers in zee terecht komen. Dat idee kwam binnen nadat een containerschip op 2 januari meer dan 300 containers verloor boven de Nederlandse Waddeneilanden. Echt een oplossing om over na te denken. En het geheel ziet er ook nog eens ontzettend gaaf uit!’

Alle klassen kregen een model van het schip van de toekomst mee voor in de klas. Het ‘schip van de toekomst’ wordt vanaf 1 september tentoongesteld in het Maritiem Museum in Rotterdam.