Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Europese prijs voor stekels op schepen tegen algen (video)

WENEN

Schepen uitrusten met stekels om de aangroei van algen (biofouling) tegen te gaan en het gebruik van giftige stoffen te beperken. Dat is de Nederlandse uitvinding die donderdag 20 juni in Wenen in de prijzen is gevallen tijdens de European Inventor Award 2019. De jaarlijkse uitvindersprijzen hebben dezelfde status als een Oscar in de filmwereld.

1 / 3
De vinding van Rik Breur wordt momenteel vooral toegepast in de pleziervaart, maar het is de bedoeling dat ook de beroepsvaart er veel gebruik van gaat maken. (Foto Europees Octrooibureau)

De vinding van Rik Breur wordt momenteel vooral toegepast in de pleziervaart, maar het is de bedoeling dat ook de beroepsvaart er veel gebruik van gaat maken. (Foto Europees Octrooibureau)

Zijn hele carrière broedt materiaalwetenschapper en uitvinder Rik Breur, verbonden aan de TU Delft, al op het vergroenen van de scheepvaart. Die gebruikt jaarlijks 50.000 ton chemicaliën in een poging met giftige verf scheepswanden vrij te houden van algen en andere zeeorganismen, zoals zeepokken en mosselschelpen. Breur heeft een folie ontwikkeld van uit kunststofvezel bestaande spelden die op de scheepshuid wordt aangebracht. Hij had gezien dat het zee-egels doorgaans ook uitstekend lukt zeeorganismen te weren. De vinding is ondergebracht bij Finsulate, een spin-off van de TU Delft.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook