Eerste proeven met autonoom varen op de Noordzee

Op de Noordzee vond 19 en 20 maart een unieke reeks proeven plaats met een autonoom varend schip, ongeveer 5 zeemijl vanaf de kust bij Den Helder. Het is de volgende stap in het ‘Joint Industry Project Autonomous Shipping’ van Nederlands consortium onder coördinatie van scheepsbouwbrancheorganisatie NMT.

Eerste proeven met autonoom varen op de Noordzee

De SeaZip 3, een Damen Fast Crew Supplier 2610 ‘Twin Axe’ (Bureau Veritas klasse, Nederlandse vlag) van SeaZip Offshore Services, werd uitgerust met intelligente aansturing waarmee aanvaringen voorkomen worden. Het schip nam deel aan verschillende runs van nautische scenario’s om de interactie met ander scheepvaartverkeer te beoordelen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Eerste proeven met autonoom varen op de Noordzee | Schuttevaer.nl

Eerste proeven met autonoom varen op de Noordzee

Op de Noordzee vond 19 en 20 maart een unieke reeks proeven plaats met een autonoom varend schip, ongeveer 5 zeemijl vanaf de kust bij Den Helder. Het is de volgende stap in het ‘Joint Industry Project Autonomous Shipping’ van Nederlands consortium onder coördinatie van scheepsbouwbrancheorganisatie NMT.

Eerste proeven met autonoom varen op de Noordzee

De SeaZip 3, een Damen Fast Crew Supplier 2610 ‘Twin Axe’ (Bureau Veritas klasse, Nederlandse vlag) van SeaZip Offshore Services, werd uitgerust met intelligente aansturing waarmee aanvaringen voorkomen worden. Het schip nam deel aan verschillende runs van nautische scenario’s om de interactie met ander scheepvaartverkeer te beoordelen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer