Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

‘Als schepen met elkaar kunnen praten…’ (video)

DELFT

Als schepen en andere transportsystemen onderling informatie uitwisselen, kan de infrastructuur veel efficiënter en duurzamer gebruikt worden. Dat zegt Rudy Negenborn, hoogleraar Multi-Machine Operations & Logistics, die vrijdag 15 maart zijn intreerede houdt aan de TU Delft. Maandag opent minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) daar ‘zijn’ Researchlab Autonomous Shipping (RAS).

1 / 1
‘Als schepen met elkaar kunnen praten…’

‘Als schepen met elkaar kunnen praten…’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (2)
 • G.M. Noldes

  Dit lijkt me de natte droom van elke hacker/terrorist/kwaadwillende mogendheid.

  Er hoeft in heel de keten maar 1 te zitten met een foute wifi-deurbel, wifi-koffiezetter, wifi-kookplaat, wifi-wasdroger, wifi-koelkast of wat voor wifi onzin er allemaal nog meer over je uitgestort word, en het spul kan kompleet lam gelegd worden.
  Dus niet 1 modaliteit, maar heel de vervoersketen TOTAAL.

  Het is niet te beveiligen voor mensen/landen die kwaad willen. Mooi voorbeeld is de opwerkingsfabriek in Iran. Die hing niet eens aan het internet, maar is toch “gehacked” via een beveiligingslek in een Siemens PLC.

  Daarbij komt nog dat met de komst van de Quantumcomputer elke huidige beveiliging hetzelfde is als een openstaande kluis met pijltjes erbij waar het goud ligt.

  Dan hebben we de altijd aanwezige CO2 reductie (kots) om subsidie los te peuteren.
  De heer Negenborn is vast niet op de hoogte van het feit dat met de huidige verdubbeling van het data verkeer elk jaar, over 10 jaar 20% van alle opgewekte elektriciteit nodig is om alle data rond die aardkloot te pompen. Mede dankzij de wifi-kookplaat (ja hij bestaat echt) en al dat soort onzin. En kom nou niet met de onzin dat dat allemaal wind energie is.

  Wat me ook opvalt is dat er voor dit soort dingen alles geregeld kan worden qua wetgeving en uitzonderings regels, maar voor de particulier kan er helemaal niets en zit alles in gietijzer en beton gegoten.
  bijvoorbeeld vele (onzinnige) ccr regels.
  Waarom geen TIER4-final ipv stage-V bijvoorbeeld. Dat maakt de keuze aan motoren stukke makkelijker.
  De ambtenaar die het bedacht heeft is niet meer aanspreekbaar heb ik gehoord.

  En de heer Teunisse heeft volkomen gelijk, ik kan bepaalde stukken niet eens fatsoenlijk bellen, laat staan dat ik data kan versturen. Wat me ook opvalt is dat ik met een 3G signaal met 2 streepjes van de 5 zelfs al niet meer fatsoenlijk data kan ontvangen en versturen.

 • j Teunisse

  Goed plan. edoch vergeet niet eerst even met de in de diverse oeverstaten gevestigde telecom maatschappijen te vragen langs alle vaarwegen het bestaande en toekomstige datanetwerk stabiel en goed dekkend te maken. Tot dan : handen aan het roer

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook