Rederij CMB gaat met groene waterstof voor nul-uitstoot CO2 tegen 2050

Zonder forse ingrepen in de scheepvaart wordt het moeilijk de klimaatdoelen te halen. Alexander Saverys, ceo van de Belgische rederij CMB, wil al over goed tien jaar zijn vloot – bijna 100 bulk- en containerschepen – op waterstof laten varen. Met nul-uitstoot, het dubbele van de IMO-doelstelling voor 2050.

De scheepvaart is een grote vervuiler, maar kon ontsnappen aan de emissiehandel in CO2-rechten. ‘Als we niet ingrijpen, nemen de emissies toe met 50 tot zelfs 250 procent tegen 2050. De sector kan volgens analisten in zijn eentje het klimaatakkoord van Parijs torpederen. Dat moet radicaal gekeerd. Wat we nodig hebben, is groene waterstof, die kun je produceren met elektrolyse.’ Dat betoogt Saverys in een uitgebreid interview in De Standaard.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Rederij CMB gaat met groene waterstof voor nul-uitstoot CO2 tegen 2050 | Schuttevaer.nl

Rederij CMB gaat met groene waterstof voor nul-uitstoot CO2 tegen 2050

Zonder forse ingrepen in de scheepvaart wordt het moeilijk de klimaatdoelen te halen. Alexander Saverys, ceo van de Belgische rederij CMB, wil al over goed tien jaar zijn vloot – bijna 100 bulk- en containerschepen – op waterstof laten varen. Met nul-uitstoot, het dubbele van de IMO-doelstelling voor 2050.

De scheepvaart is een grote vervuiler, maar kon ontsnappen aan de emissiehandel in CO2-rechten. ‘Als we niet ingrijpen, nemen de emissies toe met 50 tot zelfs 250 procent tegen 2050. De sector kan volgens analisten in zijn eentje het klimaatakkoord van Parijs torpederen. Dat moet radicaal gekeerd. Wat we nodig hebben, is groene waterstof, die kun je produceren met elektrolyse.’ Dat betoogt Saverys in een uitgebreid interview in De Standaard.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer