Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Shell Pernis klaar voor productie schonere scheepsbrandstoffen

ROTTERDAM

De Shell-raffinaderij in Rotterdam-Pernis is klaar voor de verwachte groei in de vraag naar schonere scheepsbrandstoffen als op 1 januari 2020 de zwavel-limiet van de IMO van maximaal 0,5% zwavel ingaat.

Hiervoor is onlangs een nieuwe zogenoemde Solvent Deasphalter-fabriek (afgekort SDA) in gebruik genomen. In deze fabriek worden de asfaltenen, de zwaarste fractie, uit de in Rotterdam aangevoerde ruwe aardolie gescheiden. Uit de op deze manier voorbewerkte grondstof kunnen vervolgens in de Hycon (Hydrogen Conversion) kraker veel meer schonere en hoogwaardiger brandstoffen uit aardolie worden geproduceerd. Dat gaat dan, naast benzine en de steeds schoner wordende diesel en kerosine, om de voor de scheepvaart belangrijke VLSFO (Very Low Sulfer Fuel Oil) met maximaal 0,5% zwavel.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook