LED-verlichting stoort marifoon en AIS

LED-verlichting kan zorgen voor verstoring van het marifoonverkeer, Digital Selective Calling (DSC) en AIS. Dat schrijft de Veron, de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland in een bericht op de website van de vereniging. Het Agentschap Telecom signaleerde recent ook al problemen met AIS en LED-lampen.

Aanleiding voor het bericht van de Veron is een Marine Safety Alert (waarschuwingsbericht) van de US Coast Guard. In dit bulletin dat 15 augustus 2018 werd uitgegeven schrijft de Amerikaanse kustwacht over meldingen van bemanningen, scheepseigenaren, inspecteurs en anderen over slechte ontvangst op VHF-frequenties. Als bron van de verstoring wordt gewezen op LED-lampen in navigatieverlichting, zoeklichten, dekverlichting en binnen- en buitenverlichting.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer