Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

LED-verlichting stoort marifoon en AIS

ARNHEM

LED-verlichting kan zorgen voor verstoring van het marifoonverkeer, Digital Selective Calling (DSC) en AIS. Dat schrijft de Veron, de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland in een bericht op de website van de vereniging. Het Agentschap Telecom signaleerde recent ook al problemen met AIS en LED-lampen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (5)
 • Jim Grooten

  @Hagens
  Lantaarnpalen kan geen kwaad bij ligplaatsen , is het voor de veiligheid .Gaan mensen aan en af van boord.

 • H.A. Hoogeveen

  We kunnen ook eens die licht vervuiling uitzetten. Hoe donkerder het is. hoe verder en meer je ziet. Het is toch van de zotte dat je op bepaalde plaatsen de krant kan lezen van alle verlichting die overal maar brand, omdat het bijna niks kost.

 • mieke Kuipers

  Ik heb dit al wel een maand geleden doorgegeven aan Schuttevaer. En net weer aan Ivo ten Broeke die in het CCR zit. Want die kan dan al die afspraken met Duitsland over de ecdis kaarten terug draaien. AIS is alleen voor de veiligheid bedoeld en niet om de schepen te volgen !!

 • M. Smitsman

  Als mijn buiten verlichting brandt aan de stuurhut dan ontvang ik bijna niets meer. Binnenverlichting daarentegen stoort weer niet.

 • J.C Hagens

  Ondanks deze bekendmaking gaat de RWS door met LED lampen bij de sluizen, niet alleen de radio en ais ontvangst worden gestoord, maar ook je nachtrust, met die felle lampen is slapen met een open raam er niet meer bij .
  Ben benieuwd of de mensen aan de wal ook een lantaarnpaal vlak naast hun slaapkamerlamp hebben.
  Overigens is deze verlichting storend bij het navigeren.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook