Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Kapitein bestuurt Kotug-sleper in Rotterdam vanuit Marseille (video)

MARSEILLE

Een kapitein van Kotug heeft de sleper RT Borkum in de Rotterdamse haven eind juni bestuurd vanuit Marseille. Hiermee wil Kotug laten zien dat het op afstand besturen van een sleper over een lange afstand nu al mogelijk is.

1 / 2
Kapitein bestuurt Kotug-sleper in Rotterdam vanuit Marseille (video)

Kapitein bestuurt Kotug-sleper in Rotterdam vanuit Marseille (video)

De RT Borkum in de Rotterdamse Maashaven werd op bijna 1200 kilometer afstand bestuurd vanaf de International Tug, Salvage & OSV Convention and Exhibition (ITS) in Marseille. De kapitein gebruikte een beveiligde internetverbinding en camerabeelden om de sleper veilig in Rotterdam te kunnen laten varen.

Kotug meldt er van overtuigd te zijn dat op afstand bestuurbare onbemande schepen de eerste stap is naar volledig onbemande en autonoom varende schepen. ‘Verschillende simpele taken kunnen nu al vanaf afstand worden gedaan. De real-time technologie maakt het mogelijk om de kapitein op afstand het gevoel te geven dat nodig is voor een veilige werking. Gecombineerd met de drone-technologie om de sleepkabel over te brengen, komt onbemande scheepvaart commercieel en technisch dichterbij.’

Omdat onbemand varen niet voldoet aan de huidige regels en voorschriften, ziet Kotug het graag gebeuren dat de regels worden gewijzigd zodat sleepboten daadwerkelijk hun taken volledig autonoom kunnen uitvoeren.

Voor het project met de op afstand bestuurbare RT Borkum werkte Kotug samen met Alphatron, KPN, M2M Blue, OnBoard, Rotortug en Veth. Subsidie kregen ze hier niet voor. (EvH)

YouTube-video onbemande besturing RT Borkum in de Maashaven in Rotterdam

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook