Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Studenten ontwikkelen slimme robotmatroos

DELFT [update]

Een zelfzoekende telescooparm is de oplossing voor alle afmeerproblemen en het personeelstekort in de kust- en binnenvaart. Daar zijn de Nederlandse uitvinders Vincent Armador en Henrik Kleiput van overtuigd. De studenten ontwikkelden een robotmatroos, die het schip op commando automatisch vastmaakt.

1 / 1
Studenten ontwikkelen slimme robotmatroos

Studenten ontwikkelen slimme robotmatroos

Automatisch vastmaken zonder aanpassing infrastructuur

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (8)
 • KP Gielen

  Ik wilde dit eerst bewaren voor 1 april volgend jaar maar dat duurt voor mij te lang. Bovendien vind ik dit (achteraf gezien) geen grap meer: Uitgaande van stalen schepen gaan we in sluiskolken over de gehele lengte en over het gehele verval op nog nader te bepalen plaatsen een minimaal aantal elektromagneten inbouwen (in de sluiswand dus) die de schepen (indien dicht genoeg bij de sluiswand) via pulsen (dus weinig energie vergend) op de juiste plaats houden en zelfs mogelijk afremmen of een handje helpen bij het weer van de sluiswand afkomen. Het op de juiste plaats houden is volgens mij nu al met minimale inspanningen bewijsbaar haalbaar. Ik ben echter vooral een techneut en daarom weet ik niet of dit voor de vaart enig economisch voordeel (op de korte termijn) op zou kunnen leveren. Dat is aan anderen. Ik vind dit in dit kader gewoon een leuk alternatief en ik nodig bij deze iedereen uit om zijn/haar mening hierover te delen.

 • J. Suijkerbuijk

  Kunnen ze die dingen niet op de sluizen van het Wesel-Dattelnkanaal zetten? Afstandbediend door de sluismeester?
  Kunnen er weer een paar schepen meer door de sluis.
  Waar een goeie grap misscihen toe kan leiden………………

 • A. van Tongerlo

  Knap zeg allemaal,tegenwoordig gaan er ook al mensen naar de maan.
  Misschien iets voor de heren uitvinders.

 • Christian Hilger

  Verdrietig dat dit aprilgrappje is

 • G. Bedet

  Een geweldige vinding. Te mooi om waar te zijn……

 • j Teunisse

  dacht ik ook al. 1 april is coming.

 • O Klinkenberg

  1 april!

 • J.C Hagens

  1 April is weer in aantocht, heb zelfs gehoord dat ze bij weekblad Schuttevaer het personeel gaan vervangen door Robots, de techniek staat voor niets.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook