Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Voor robotschip lijken regels groter probleem dan techniek (video)

ZWIJNDRECHT [update]

‘Als je bemanning kunt uitsparen is de businesscase snel rond’, zegt operations manager Marnix Vos van Nedcargo Multimodal over de opkomst van autonoom varende schepen. Hij was vrijdag 19 mei een van de sprekers op de bijeenkomst ‘The art of smart’ van Jong BLN, de ledengroep van jonge schippers van binnenvaartbrancheorganisatie Koninklijke BLN-Schuttevaer.

1 / 5
Voor robotschip lijken regels groter probleem dan techniek

Voor robotschip lijken regels groter probleem dan techniek

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (4)
 • O Klinkenberg

  Het lijkt mij wel wat, gewoon thuis blijven, geen problemen meer met gebrek aan autosteigers enz.
  Het lijkt mij een enorme uitdaging voor programmeurs om dat schip zo intelligent te maken dat hij zelf rekening houd met wind en stroming, het verschil tussen op en afvaart, hoog en laagwater. Zelf sluizen in en uitvaart en aanlegt aan de kade met weer en wind. Zelf verhalen op een zeeschip?
  Als ik zie hoe vaak er bijvoorbeeld iets mis gaat met de op afstand bediende sluizen b.v. op de Main en het Main-Donaukanaal, dan moet er eerst een monteur komen.
  Die komen aan boord dan per helikopter? Er komt dan een wasstraat voor binnenvaartschepen, of loopt er op iedere sluis of haven iemand rond om alle cameralenzen en sensoren even schoon te maken.
  Het lijkt me wel een hele uitdaging!

 • j Teunisse

  De weg naar autonoom / onbemand varen is lang, zeer lang. Wetten, regelgeving en internationale verdragen zullen het nodige verlet geven. vrees ik .

 • M. den Hertog

  Het “saaie werk” varen…. Dat is hem nou juist voor sommige mensen is varen niet saai. En wie gaat het onderhoud plegen aan boord? Als er niks te doen is hoe wordt er dan nog geld verdiend?

 • M. Smitsman

  Tsja… Zit met enige scepsis het verhaal te lezen… Het varen(s)(leven) bestaat uit zoveel meer als het zo efficiënt mogelijk, schip en vracht van A naar B vervoeren, net zoals eten veel meer is dan de nodige voedingsstoffen tot je nemen…

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook