Imperial-duwboten ten doop in Paraguay

Prinses Zenani Mandela-Dlamini, de dochter van Nelson Mandela, en Edmundo Valenzuela, de aartsbisschop van Asuncion (de hoofdstad van Paraguay), dopen dinsdag 27 september de duwboten Herkules XVII and Herkules XVIII. Veka Group in Werkendam ontwikkelde die voor de Imperial-rederij en voorzag de boten van een speciaal flanking roersysteem.

Imperial-duwboten ten doop in Paraguay

De Veka Group bedacht samen met Van der Velden Marine Systems het intrekbaar roersysteem, dat alleen maar in het water wordt gelaten in de bochten. ‘Een wereldprimeur’, zegt Veka-directeur Peter Versluis. ‘Het scheelt aanzienlijk in de brandstof en is zo minder kwetsbaar voor beschadigingen.’

‘Door de bochtige aard van de Parana rivier, hebben schepen een flanking roersysteem nodig om te kunnen manoeuvreren. Maar de bestaande systemen maken schepen ook heel kwetsbaar. In het droge seizoen staat de rivier laag, en is er een grote kans dat je rotsen raakt. Ook drijvende boomstammen kunnen het roer beschadigen. Bovendien zorgt het roer voor extra weerstand, wat meer brandstof kost.’

Het roersysteem zal tussen de 5 en 7,5% aan brandstof besparen op de Parana. En aangezien 70% van de export van dit land over deze rivier gaat, kan dat het land aanzienlijk helpen, stelt Versluis. Het systeem is getest door het onafhankelijke Development Centre for Ship Technology and Transport Systems (DST) in Duitsland.

Daarnaast zijn de Herkules XVII en Herkules XVIII zelfredzaam. Als er onderweg iets stuk gaat, is het gemakkelijk door de bemanning zelf te repareren.

De schepen zijn ontwikkeld voor Imperial, een van de grootste binnenvaartondernemingen van Europa en Paraguay, waarvan het moederbedrijf in Zuid-Afrika is gevestigd. Prinses Zenani Mandela-Dlamini is ambassadeur voor Zuid-Afrika in Paraguay. Behalve de dopende ambassadeur en de aartsbisschop van Asuncion is volgens Versluis hoogstwaarschijnlijk ook Horacio Cartes, de president van het Zuid-Amerikaanse land, bij de ceremonie aanwezig. (DvdM)