Huisman haalt voor 300 miljoen orders binnen

Kranenbouwer Huisman in Schiedam heeft voor 300 miljoen aan orders binnengehaald voor de bouw van kranen voor verschillende opdrachtgevers in de offshore, scheepvaart en de installatie van windturbines.

De kranen worden gebouwd op de werven van Huisman in Nederland, Tsjechië en China.
Omdat windturbines steeds zwaarder worden, gaat Van Oord de huidige 900-tons kraan op het offshore-installatieschip Aeolus vervangen. Huisman levert daarvoor een nieuwe kraan van 1600 ton. De kraan wordt in het eerste kwartaal van 2018 op het schip geïnstalleerd.

Boskalis gaat één van de zware-ladingschepen in de F-klasse ombouwen naar een offshore-transport en installatie-kraanschip. Huisman levert hiervoor eind 2017 een kraan met een hijscapaciteit van 3000 ton.

Voor BigLift Shipping bouwt het bedrijf twee zware kranen met een hijscapaciteit van 900 ton. De kranen zijn bestemd voor het nieuw te bouwen derde schip in de Happy S-serie, de Happy Sun. Dit schip moet in het eerste kwartaal van 2018 worden opgeleverd.

Ontmanteling

Aan OOS International uit het Zeeuwse Serooskerke gaat Huisman twee kranen van 2200 ton leveren voor twee halfafzinkbare kraanschepen. De OOS Walcheren en OOS Serooskerke gaan olieplatformen op zee ontmantelen. De verwachting is dat de Serooskerke in het tweede kwartaal van 2019 wordt opgeleverd, de Walcheren een kwartaal later. OOS begeeft zich met de twee schepen op hetzelfde terrein als het grootste schip van de wereld, de Pioneering Spirit van Allseas. Voor dit schip bouwt Huisman overigens ook nog een kraan met een hefvermogen van 5000 ton, die in de tweede helft van 2018 wordt geplaatst. (EvH)