Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Stabiliteitscontrole nodig voor beunschepen’

DEN HAAG

In de binnenvaartsector is onvoldoende aandacht voor de risico’s die zich voordoen bij het verladen van spuitzand op open water. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid op basis van onderzoek naar het kapseizen van de beunschepen Rick en Willem in het voorjaar van 2015 op de Westerschelde.

1 / 2
‘Stabiliteitscontrole nodig voor beunschepen'

‘Stabiliteitscontrole nodig voor beunschepen'

Studie Onderzoeksraad voor Veiligheid na kapseizen mbs Rick en mbs Willem

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
  • Rienk abrahamse

    Een beetje te kort door de bocht geschreven. In het rapport wordt duidelijk dat de Willem een verrotte bak was, net omgebouwd tot beunschip met water onder de beunen. De Rick was daarentegen droog in de ballasttanks en droog onder de beunen. Het was een voormalige beunbak van Bos en Kalis, waar zelfs een zeebrief op zat, dus indertijd ook op stabiliteit gekeurd en voldeed volgens de certificaten om op open water te laden. Bij de Rick is geen casco verbouwing geweest toen het een motorschip werd, er is enkel een roefje opgebouwd en een schottel voorstuwing opgezet, niet een ernstige inbreuk op stabiliteit lijkt me.
    Wat helaas niet is meegenomen in het rapport is het laden met de zandzuiger Interballast , een hoog schip zodat het steekeind ook steil omhoog heeft gestaan. Op het moment van kapseizen was het een uur voor hoogwater met een springtij, zodat er wel een extreme vloedstroom heeft plaats gehad. De combinatie is waarschijnlijk fataal geweest.
    Dan blijft nog de vraag: is het laden met donker wel zo veilig? De matroos kon met schijnwerpers erbij gelukkig snel worden gevonden. De schipper van de Rick niet, had hij niet een veel grotere kans gehad bij daglicht zodat hij op tijd gevonden was geworden?

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook