Ploumen onderzoekt omstreden exporten RH Marine Group

Minister Lilian Ploumen van Buitenlandse Handel laat de douane onderzoek doen naar de omstreden uitvoer van ‘dual use’ goederen door RH Marine Group naar Myanmar, Cuba, Iran, Syrië en Zuid-Soedan. Voor de levering van die ook militair te gebruiken radar-, sonar- en navigatiesystemen voor koopvaardijschepen zijn nooit vergunningen aangevraagd.

D66-Kamerleden Hachchi en Sjoerdsma stelden de minister schriftelijke vragen naar aanleiding van onthullingen in De Telegraaf. Ploumen beantwoordde donderdag 24 december maar één van de zes vragen, namelijk of zij met Imtech contact heeft gehad over een intern onderzoek dat het inmiddels failliete moederbedrijf van (destijds) Radio Holland ten behoeve van de Amerikaanse autoriteiten deed naar de leveringen. Daarvan zouden er tenminste 51 aan ‘denied entities or persons’ hebben plaatsgevonden, partijen die op de zwarte lijst staan van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer