Zonnebootrace Sail in stralende zomerzon

In het hart van de Groene Oceaan van Sail in Amsterdam werd zaterdag 22 augustus een zonnebootrace gehouden. Elf zonneboten van verschillende opleidingen, stichtingen en bedrijven uit Nederland streden tegen elkaar in twee korte wedstrijden. Het team van Clafis Private Energy uit Friesland wist de eerste plaats te bemachtigen.

Zonnebootrace Sail in stralende zomerzon

Het ging zeker niet alleen om de winst tijdens de zonnebootrace. Joos Ockels, de weduwe van de vorig jaar overleden astronaut Wubbo Ockels, gaf het startschot van de race. Haar man was initiatiefnemer van deze zonnebootraces, die sinds 2006 in Nederland worden gehouden. ‘Ik ben blij met dit initiatief voor een Groene Oceaan bij de Sail en deze zonnebootrace. Ik spreek de hoop uit, geheel in de geest van Wubbo, dat de volgende editie van Sail geheel duurzaam zal zijn.’

Innovatie op gang

Ook wethouder Duurzaamheid in Amsterdam Abdeluheb Choho was zichtbaar in zijn nopjes met de organisatie van deze zonnebootrace. ‘Het is mooi om de vele studenten bezig te zien met zonnebootraces. Dit soort initiatieven zijn fantastisch om de innovatie op gang te houden en jongeren op jonge leeftijd kennis te laten maken met duurzame energie.’

Enkele zonnebootteams hebben de hele Sail acte de préséance gegeven op het Solarbootplein van Nederland Maritiem Land. Ook zondag staan de teams daar nog om bezoekers uitleg te geven over deze duurzame manier van varen op zonne-energie. Daar staan niet alleen solarbootteams, maar ook diverse andere organisaties die zich bezig houden met duurzame toepassingen binnen de maritieme wereld.