Stork & Bolnes Draaidag in Nieuwe Niedorp

Het Grootmoeders Tijd & Motoren Museum in Nieuwe Niedorp sluit zondag 28 september het museumseizoen af met een Stork & Bolnes Draaidag.

Bolnes Draaidag

Nieuw in het museum is de Stork-Hesselman, een driecilinder motor uit 1937 van 160 pk bij 400 toeren. Deze drie meter hoge machine is geschonken door Waterbedrijf Groningen en is daar tot 2012 in bedrijf geweest. De Bolnes die zal worden gestart is een maar liefst 6,50 meter hoge eencilinder met een gewicht van 25 ton. ‘Deze Bolnes is de grootste staande ééncilinder van Nederland en het enige draaiende exemplaar ter wereld.’ Deze gigant levert 160 pk bij 210 toeren per minuut.

Op de laatste draaidag van het seizoen zijn ook nog andere motoren draaiend te bewonderen, waaronder die van merken als Brons, Lister, Ruston en Samofa. Op de begane grond van het museum staan maar liefst 275 motoren opgesteld.

Maar er is meer, zoals een Magirus brandweer auto, 15 brommers, een wals uit 1927 en nog veel anderen voertuigen en gereedschappen.
De bovenverdieping is de ‘Grootmoeders tijd’-afdeling met onder andere, een keuken van rond 1950, miniaturen, muziekinstrumenten, oud Hollandse spellen, een hoedenwinkel, schoenmakerswerkplaats, fotowinkel,  kinderwagens, schaatsen, speelgoed, rekenmachines en nog veel meer.

Het museum is rolstoelvriendelijk en is aanstaande zondag geopend van 11 tot 16 uur. Toegang kost vijf euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen tot 12 jaar. (PN)